Начало НОВИНИ Елена Йончева към Жозеп Борел: Има ли въобще ЕС стратегия за спиране...

Елена Йончева към Жозеп Борел: Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна

0

Изпращането на оръжие на Украйна не доведе до прекратяване на войната, а до по-голяма ескалация

Опасността не е от замразен конфликт в Украйна, а от обща катастрофа. Европа може да се превърне в бойно поле

България има интерес от такива законодателни промени, които да позволят да не поема изцяло тежестта на мигрантския поток като първа страна на външната граница на ЕС

Днес вече говорим за немислими неща – ядрена война, трета световна война. Ако обсъждаме немислимото, ако позволяваме да присъства в дискусиите, това означава, че може да стане реалност. Немислимото се превръща във възможно. Какво Европа ще направи в тази ситуация? Дали наистина разбираме защо и как Европа стигна дотук? Какво направи и какво не направи – в последните години, за да предотврати днешната катастрофа? Без откровен анализ – няма да намерим правилното решение.

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на междупарламентарна конференция в Прага, посветена на общата външна политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС в присъствието на депутати от държавите членки и представители на Европейския парламент.

Опасността не е от замразен конфликт в Украйна, а от обща катастрофа. Европа може да се превърне в бойно поле. И спусъкът за това може да бъде натиснат неочаквано. Спомнете си за убийството в Сараево през 1914 г. и последствията, каза още тя.

Според Елена Йончева Европа трябва да помогне на Украйна, хуманитарната помощ е наш дълг. Трябва да им помогнем и икономически. В същото време не трябва да губим нашия критичен поглед към събитията в Украйна. Картината е достатъчно сложна и всяко опростяване ни води към още по-голяма трагедия. Днес даже оставяме без реакция забраната, наложена от Киев на Толстой и Достоевски. И това не е в полза на Украйна. Защото не става дума само за забрана на писатели, това е симптом за нещо по-опасно, коментира тя.

Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна, господин Борел, обърна се Елена Йончева към върховния представител на ЕС във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел. Използвахме всички политически и икономически средства, с огромен риск за нашите икономики. Изпращането на оръжие на Украйна не доведе до прекратяване на войната, а до по-голяма ескалация.

Според Елена Йончева Европа трябва да намери и да приложи правилните инструменти, както и да убеди всички страни в тази ужасна война да седнат на масата на преговорите. Киев, Вашингтон и Москва трябва да говорят помежду си. Дипломацията е най-силното оръжие, ако наистина искаме да спасим човешките животи, каза тя.

Нито една война в Европа не може да бъде приемлива. Войната е безмилостна машина. Като бивш военен журналист съм отразила много войни – Косово, Ирак, Чечня, Афганистан, Сирия и знам, че винаги обикновените хора, населението страда най-много. Големите в политиката един ден отново сядат на масата, но разрушените човешки съдби не могат да бъдат поправени, заяви Елена Йончева по време на конференцията.

Евродепутатът Елена Йончева, в качеството си на председател на Контактната група на Европейския парламент (ЕП) по миграция и убежище, успя да направи пробив в преговорите за реформа в областта на убежището. Тя договори пътна карта за промени в европейските правила за миграция и убежище, които трябва да се случат до края на мандата на този парламент през 2024 г. Пътната карта беше подписана в сряда в присъствието на председателя на ЕП Роберта Мецола.

Когато в края на миналата година предложих разработването на подобна пътна карта, която да улесни преговорите между Съвета на ЕС и ЕП, много колеги смятаха, че подобна амбициозна стъпка е невъзможна. Няма да скрия, че преговорите бяха трудни. Никога преди в рамките на обикновената законодателна процедура не е разработвана подобна пътна карта. Убедена съм, че тази рамка за преговори, която установихме днес, ще доведе до постигане на съгласие по самите законодателни поправки. Изключително съм благодарна и на председателя на ЕП Роберта Мецола, както и на председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар за подкрепата и доверието, което ми гласуваха, коментира Елена Йончева.

Тя определи споразумението като огромен успех не само за Европейския парламент, но и за европейските граждани. Реформата в областта на убежището е една от най-чувствителните теми през последните години.

България има интерес от такива законодателни промени, които да позволят да не поема изцяло тежестта на мигрантския поток като първа страна на външната граница на ЕС. Приемането на изменения в тази посока ще е едно от големите предизвикателства в следващите година и половина. Законодателният пакет включва и теми като проверките по границите, управление на кризи и извънредни ситуации, релокация и др. В процеса по приемането на промените България ще има възможност да защити интересите си като се възползва в голяма степен от съществуващите механизми и инструменти на ЕС, както и от тези, които ще бъдат допълнително установени. Елена Йончева неведнъж е изразявала позицията си, че ще настоява мигрантите да не остават задължително в първата страна в ЕС, до която са достигнали.

Това несъмнено е исторически момент, се казва и в общо изявление на ЕП и Съвета на ЕС. Пътната карта получи съгласието на държавите членки, които ще председателстват Съвета до 2024 г. Те обявиха, че общата европейска система за убежище и новият европейски пакт за миграцията и убежището представляват основен приоритет в работата на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

Преговорите по законодателните промени трябва да започнат най-късно до края на 2022 г. На всеки три месеца представители на Контактната група на ЕП и на Съвета ще обсъждат напредъка по тях.

Пътната карта дава ясен сигнал за това, че ще се справим с поетите ангажименти, се казва още в съвместното изявление на ЕП и Съвета.

Елена Йончева работи по реформата в областта на убежището още от 2020 г. Тогава тя беше избрана за докладчик по новия Регламент за създаване на Европейска агенция за убежището. В края на 2021 г. регламентът беше приет, а агенцията функционира от началото на тази година. С това Елена Йончева се превърна в първия за последните десет години, и до момента – единствен, преговарящ от страна на ЕП, постигнал споразумение със Съвета по законодателно предложение в областта на убежището.

„Когато през 2020 г. ме избраха за докладчик по новия Регламент за създаване на Европейска агенция в областта на убежището обявих, че целта ми е приемането му да стане в рамките на следващата година. Тогава това звучеше като пожелателно мислене. Днес агенцията вече е факт и предоставя подкрепа на всички държави членки на първа линия, включително и на България“, каза Елена Йончева.

На 6 септември агенцията подписа оперативен план за работа в България, в следствие на който ще изпрати 15 служители и симултанни преводачи в подкрепа на Държавната агенция за бежанците, както и ще организира обучения на нейни служители.

Предишна статияПеканов успокои: Пенсии, помощи и данъчни облекчения няма да се орязват
Следваща статияУкрайна иска 300 милиарда долара репарации от Русия за „агресивна война“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук