Начало БЪЛГАРИЯ Пеканов успокои: Пенсии, помощи и данъчни облекчения няма да се орязват

Пеканов успокои: Пенсии, помощи и данъчни облекчения няма да се орязват

0

Пенсии, социални помощи и данъчни облекчения няма да бъдат орязвани. Това заяви пред NOVA вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Коментарът му дойде по повод изказване на бившия финансов министър Асен Василев.

„В предизборна кампания всички политици защитават своята позиция. България по принцип трябва да прави повече за повишаване на доходите и това беше важна стъпка, която редовният кабинет предприе. Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври”, заяви Пеканов. И допълни, че служебният кабинет няма да участва в тази дейност.

По отношение на парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.

„Двете най-проблемни теми са енергетиката и върховенството на закона. Заложихме промени и сега те трябва да бъдат изпълнени. За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера – общо 11 законопроекта”, обясни Пеканов.

Той съобщи още, че страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза.

„В момента готвим документацията, с която да поискаме 130 млн. евро от фонд „Солидарност”, за да подпомогнем възстановяването на наводнените места в Карловско. Средствата ще могат да се използват за възстановяване на инфраструктурата и домовете на хората. Регионалното министерство работи усилено по изготвянето на искането за тези средства”, каза още вицепремирът.

Предишна статияАкад. Георги Марков: БСП е в криза и се вклинява в други партии
Следваща статияЕлена Йончева към Жозеп Борел: Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук