Начало НОВИНИ Украйна иска 300 милиарда долара репарации от Русия за „агресивна война“

Украйна иска 300 милиарда долара репарации от Русия за „агресивна война“

0

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви този петък, 9 септември, че страната му ще поиска от Русия 300 000 милиона долара военни репарации, сума, която съответства на средствата на Руската национална банка, замразени като част от санкциите срещу Москва.

Киев се надява да накара Общото събрание на ООН да одобри резолюция, поставяща основите на международен компенсационен механизъм, каза министърът, който е на посещение в Берлин от четвъртък.

„Искаме компенсация за всички щети, които Русия е причинила на Украйна чрез своята агресивна война“, каза Малюска в интервю за медийната група Funke. Служителят потвърди, че преките щети, причинени от унищожаването на инфраструктура, къщи и фабрики, възлизат на много повече от посочената сума.

„Към това трябва да добавим екологичните и личните щети, които бяха нанесени на жертвите на войната и които не могат да бъдат количествено определени в момента. Предполагаме, че стотици хиляди хора са загинали от войната. Близките им имат право на обезщетение”, каза той.

Поради това длъжностното лице поиска Киев да може да получи като компенсация парите, съхранявани в чужбина от руски държавни компании като Газпром или Роснефт, заедно с достъп до средствата на Руската национална банка, замразени в страните от Г-7. Той също поиска Украйна да получи достъп до замразените имоти на руски олигарси.

„Причините за премахване на държавния имунитет за чуждестранни активи на държава-агресор като Русия трябва да бъдат закрепени в международния договор“, каза той във връзка с хипотетичния компенсационен механизъм, който ще бъде създаден след съответната резолюция на ООН. Това средство ще позволи на държавите, които се придържат към него, да променят националното си законодателство, за да позволят конфискация на руски активи, и ще бъде създадена международна комисия, която да проучи исканията за обезщетение, посочи той.

Предишна статияЕлена Йончева към Жозеп Борел: Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна
Следваща статия563 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук