Начало НОВИНИ Секс, алкохол и ексцесии: профилът на 19-те терористи от атентатите от 11...

Секс, алкохол и ексцесии: профилът на 19-те терористи от атентатите от 11 септември

0

На този 11 септември се навършиха 21 години от трагичните атаки в Ню Йорк през 2001 г. В този съдбоносен ден 2996 души загубиха живота си, включително 19-те атентатори самоубийци, които след като отвлякоха четири самолета, удариха кулите на Световния търговски център с целта да станат „мъченици в рая“ за религиозното си верую.

Трима от четиримата пилоти на отвлечените самолети са били вербувани между 1999 и 2000 г. от Осама бин Ладен и Халид Шейх Мохамед, пакистанец, който се смята за мозъка зад жестокото нападение и в момента излежава присъда в затвора. Египетският инженер Мохамед ел-Амир Ауад ел-Сайед Ата, Маруан ал-Шехи и Зиад Джара са сформирали „клетката Хамбург“ на Ал Кайда, след като са се запознали по време на обучение в германския град.

Година преди обажданията Осама Бин Ладен беше пуснал фетва срещу Съединените щати и Ата се превърна в човека, от когото се нуждаеше, за да извърши отвличането на няколко самолета и да ги разбие в емблематичните сгради на северноамериканската нация. С плана в движение Ата търси информация за разходите за авиационни курсове, които ще бъдат финансирани от терористичната организация с тайни пари.

Той също така започнал да събира малка армия от 19 мъже, много от които под 30 години, и всички от Саудитска Арабия, които влизаха в Съединените щати с визи за родна страна месеци преди атаката. Но въпреки факта, че много от тях са обещали да дадат живота си за Бин Ладен и исляма, поведението им е далеч от благочестието на религиозното верую.

Двама от спътниците на Ата в полет 11 на American Airlines, който се разби в първата кула на Световния търговски център, Абдул Азис ал-Омари и Сатам ал-Суками, наеха две проститутки с пари от терористичната организация дни преди атаката. Един от тях се обадил на дамите два пъти за един ден.

Друг от 19-те терористи купи частна танцова услуга в Ню Джърси, дни преди да убие един от пилотите на United Flight 93, който се разби в Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуваха и се опитаха да поемат контрола над самолета.

От Хамбургската клетка трима от нейните членове бяха известни като тежки пиячи. Зиад Джара беше запомнен от съучениците си в авиационното училище като добър пияч на бира, докато лицата на Ата и Ал-Шехи бяха издълбани в управителя на бар във Флорида, защото се напиваха заедно по време на полетите си.

След като земните желания бяха удовлетворени, 19-те терористи стартираха плана, който щеше да ги отведе до различни летища, за да се качат на четирите самолета, станали свидетели на трагедията на онзи съдбоносен 11 септември. В писмо от багажа на Ата можете да прочетете поредица от препоръки преди фаталния изход:

„Прегърнете волята да умрете и да подновите своята вярност. Обръснете излишните косми по тялото и си нанесете одеколон. Молете се. Запознайте се добре с плана във всички аспекти и предвидете вражеските реакции и съпротива. Прочетете Ал-Тавабх (Покаянието в Корана) и размишлявайте върху значението му и какво е подготвил Аллах за вярващите и мъчениците в рая. Прегледайте оръжието си, преди да тръгнете, и както ви беше казано, всеки от вас трябва да наточи острието си, да излезе напред и да направи своята жертва.

Тези думи бяха прологът към това, което щеше да дойде по-късно, най-голямата трагедия на 21 век.

Предишна статияНю Йорк обяви извънредно положение заради полиомиелит
Следваща статияКралица Елизабет II: на колко се оценява короната на Свети Едуард, най-важната в Обединеното кралство?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук