Начало НОВИНИ Десетки руски общински депутати подкрепят петицията Путин да подаде оставка

Десетки руски общински депутати подкрепят петицията Путин да подаде оставка

0

Публичното искане за оставката на руския президент Владимир Путин вече е подкрепено от 84 общински депутати (съветници) от цяла Русия, които настояват Думата или камарата на депутатите да обвини ръководителя на Кремъл в държавна измяна за започване на военна кампания в Украйна.

„Все повече и повече депутати се присъединяват към искането Владимир Путин да подаде оставка“, каза Дмитрий Палюга, автор на инициативата и общински депутат в Санкт Петербург, пред пресата в понеделник.

Петицията, която все още не е внесена в долната камара на руския парламент, е подписана от депутати от градските съвети от цяла Русия.

Сред депутатите, подкрепили искането, са държавни служители от Москва и Санкт Петербург, както и кметове от други региони на европейската част на страната и Сибир.

Палюга съобщи в акаунта си в Twitter, че е призован да се яви утре, вторник, пред окръжен съд в Санкт Петербург за предполагаема дискредитация на руския президент.

Политикът обаче отрече, че съжалява за решението си да говори пред Думата, тъй като през последните дни получи голяма подкрепа от съгражданите си в квартал Смолнински, жест, който той смята за „безценен“.

Миналата седмица Палюга и няколко негови колеги се обърнаха към Думата с искане тя да обвини Путин в държавна измяна за започването на „специалната военна операция“.

„Смятаме, че решението на президента Путин за началото на специалната военна операция накърнява сигурността на Русия и нейните граждани“, се казва в петицията.

Целта на петицията е Путин да бъде отстранен от поста си начело на Кремъл, където пристигна през 2000 г. и според конституционната реформа може да остане до 2036 г.

„Според нас с началото на специалната военна операция на територията на Украйна в действията на руския президент Владимир Путин има данни за престъпление, предвидено в член 73 от Конституцията на Руската федерация – държавна измяна“, посочват те.

Според заявката руски граждани умират от началото на военните действия, националната икономика е влошена, има инвеститор и изтичане на мозъци.

Освен това НАТО се разширява на изток и поради решението на президента границата между Русия и Атлантическия алианс се удвои с влизането на Финландия и Швеция.

Руската военна намеса предизвика и обратния ефект на демилитаризацията на съседната страна със западната доставка на Украйна на 38 000 милиона долара оръжия.

Според проучване, публикувано миналата седмица, 70% от руснаците подкрепят в по-голяма или по-малка степен военната кампания в Украйна, докато 18% са против.

Русия обяви в събота изтеглянето на своите войски от няколко стратегически места в района на Харков, в Северна Украйна, което предизвика критики от поддръжниците на много по-агресивна офанзива в съседната страна.

Предишна статияОбезлюдена България! 592 села са с по един човек или са напълно пусти
Следваща статияВойна в Украйна: Кремъл е изправен пред вълна от критики за изтеглянето на руската армия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук