Начало НОВИНИ Първата държава, която търси независимост от британската корона след смъртта на Елизабет...

Първата държава, която търси независимост от британската корона след смъртта на Елизабет II

0

Миналия четвъртък, 8 септември, кралица Елизабет II от Обединеното кралство, монарх на Общността на нациите, съставена от 14 държави: Канада, Австралия, Нова Зеландия, Ямайка, Бахамите, Белиз, Гренада, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Тувалу, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Антигуа и Барбуда и Сейнт Китс и Невис, почина.

Точно една от тези нации, Антигуа и Барбуда, реши да започне своя процес на независимост след смъртта на суверена, процедура, която ще започне с пристигането на крал Чарлз III на британския трон и която може да има максимален срок от три години.

Това обяви премиерът на карибската държава Гастън Браун, който ще свика референдум, на който хората да решат дали искат да останат анексирани към британската корона или копнеят за провъзгласяване на републиката.

„Това не е акт на враждебност или каквато и да е разлика между Антигуа и Барбуда и монархията, но е последната стъпка за завършване на този кръг на независимост, за да гарантираме, че сме наистина суверенна нация“, каза Браун в изявление за ITV. скорошно интервю.

Независимост от британската монархия
Антигуа и Барбуда стават независими от Обединеното кралство през 1981 г., но остават подчинени на британската корона, за която суверенът ще стане и неин държавен глава.

Предишна статияВойна в Украйна: Кремъл е изправен пред вълна от критики за изтеглянето на руската армия
Следваща статияУнгария постановява по-строги правила за абортите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук