Начало НОВИНИ Унгария постановява по-строги правила за абортите

Унгария постановява по-строги правила за абортите

0

Правителството на Унгария затегна своите правила за абортите, което ще направи процеса на прекратяване на бременността по-бюрократичен за бременните жени.

От четвъртък нататък бременните жени ще трябва да слушат сърдечния ритъм на плода, преди да направят аборт.

Лекарите ще трябва да представят доклад, потвърждаващ, че това е направено.

Националистическото правителство на Унгария наскоро обвини увеличения процент на жените във висшето образование за по-ниската раждаемост и свиващата се икономика.

В указ, издаден в понеделник, вътрешното министерство на Унгария призовава гинеколозите, акушер-гинеколозите и други доставчици на пренатални здравни грижи да представят на бременните жени жизнените функции на плода по „ясно разпознаваем начин“ от 15 септември нататък.

Според медицинската практика признак за жизнените функции на плода може да бъде сърдечният ритъм. Крайнодесният политик Дора Дуро приветства указа, като го нарече стъпка към „защита на всички зародиши от зачеване“.

Amnesty International Hungary заяви, че измененият указ ще направи „по-труден достъпът до законен и безопасен аборт“.

Абортът е законен в Унгария от 1953 г. Говорителят на благотворителната организация Арон Деметер каза пред АФП, че съобщението е „определено тревожна стъпка назад, лош знак“.

Унгарският премиер Виктор Орбан отдавна се стреми да повиши слабата раждаемост в Унгария и неговото дясно правителство се гордее, че отстоява традиционните семейни ценности.

През 2019 г. Орбан обяви, че жените с четири деца ще бъдат освободени от плащане на данък върху доходите за цял живот.

От известно време Унгария е изправена пред критики за неравенството между половете. След посещение през 2019 г. комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович обвини страната в отстъпление по отношение на равенството между половете и правата на жените.

Предишна статияПървата държава, която търси независимост от британската корона след смъртта на Елизабет II
Следваща статияЗърнопроизводители излизат на протест

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук