Начало БЪЛГАРИЯ Зърнопроизводители излизат на протест

Зърнопроизводители излизат на протест

0

Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските  кооперации в България организират протести днес в редица градове. Началният час за събитието е 11 ч.

Според официалната им позиция недоволството им е заради липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство във връзка със засиления и, според тях, безконтролен внос на зърно от Украйна, който прави трудно оцеляването им на пазара. Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати. 

Припомняме, че от Агенцията по безопасност на храните опровергаха мита за безконтролния внос от Украйна, като заявиха, че зърното, внесено в България в последните месеци, е със сертификати за качество и минава на фитосанитарен контрол. 

„Бездействието на правителството поставя пред изпитание целия бранш и рискува фалити сред земеделците“, заяви пред БНР председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. „Не можеш да отвориш Европейския съюз като разграден двор, защото украинските колеги не произвеждат стоката си по регламентите, по които я произвеждат европейските колеги. И да престанат да натискат бранша, защото той ще умре“, добави тя.

Протестът на земеделците е продиктуван и от условията на „зелената сделка“, която допълнително оскъпява тяхната продукция и, по думите им, е неприложима. Според Жекова „зелената сделка“ трябва да бъде променена, тъй като в нея „има безумни неща, които са неизпълними към този момент.“

Протестните шествия със земеделска техника се организират в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. 

Предишна статияУнгария постановява по-строги правила за абортите
Следваща статияЙордан Божилов: Не може да се говори за коренен обрат в конфликта между Украйна и Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук