Начало НОВИНИ „Росийская газета“: Срещата на ШОС в Самарканд е стъпка към многополюсен свят

„Росийская газета“: Срещата на ШОС в Самарканд е стъпка към многополюсен свят

0

Срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд стана нова стъпка към многополюсно световно устройство, пише в. „Росийская газета“ в заглавие на материал за форума, започнал вчера в Узбекистан.

Особено внимание прикова срещата в кулоарите между Владимир Путин и Си Цзинпин, добавя московският официоз и цитира думи на руския президент пред неговия китайски колега: „Опитите да се създаде еднополюсен свят в последно време придобиха изключително грозна форма и са напълно неприемливи.“

Икономическото сътрудничество между Москва и Пекин е във възход и Путин е убеден, че тази година Русия и Китайската народна република (КНР) ще бият рекорда си в двустранния стокообмен, който според него скоро ще стигне набелязания размер – 200 милиарда долара, посочва „Росийская газета“.

През последните месеци САЩ се опитваха да включат Пекин в кампанията на Запада срещу Москва, „но за разочарование на Вашингтон китайците не подкрепяха различните антируски инициативи в ООН и западните санкции“, се казва в текста.

Моделът на световно устройство, за който говориха лидерите на Русия и на Китай, все повече привлича развиващите се страни, пише „Росийская газета“. Западни анализатори отбелязват, че страните от ШОС и други обединения, подкрепяни от Москва и Пекин, невинаги са свързани с тесни политически, икономически или идеологически отношения, а понякога може да имат и разногласия по външнополитически въпроси. Предлаганите от Москва и Пекин обединения обаче не подразбират интересите на всеки участник задължително да са подчинени на някакви общи цели – всъщност това са целите на група доминиращи страни, както става например в НАТО, където основният курс се диктува от САЩ, твърди „Росийская газета“.

Ако говорим за Китай, отношенията му с Русия и лостовете за влияние на Запада, е важно да посочим, че такива лостове имат и Европа, и САЩ, цитира изданието коментар на руския политолог Алексей Маслов.

КНР е силно зависима от технологиите и пазарите на западните страни, както и тези страни – от Китай като важен доставчик и производител. Затова е малко вероятно Пекин да се реши на директна конфронтация с тях. Най-вероятно Китай ще продължи да подкрепя Русия в досегашния си стил, обявявайки се например против всякакви санкции срещу които и да било страни, смята експертът.

Същевременно Москва и Пекин според него ще преговарят с цел китайски компании да запълнят нишите на руския пазар, освободени от западни фирми, изтеглили се от Русия на фона на инвазията ѝ в Украйна и санкциите на Запада.

Предишна статияСАЩ обявиха нова военна помощ за Украйна за 600 млн. долара, санкционираха Кадиров
Следваща статияМинистър Георги Тодоров: Всички машини за вота ще бъдат технически изправни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук