Начало НОВИНИ Владимир Путин и Си Дзинпин възнамеряват да оглавят новия свят

Владимир Путин и Си Дзинпин възнамеряват да оглавят новия свят

0

„Светът се променя бързо, но има само едно нещо, което е неизменно: приятелството между Китай и Русия“, каза Владимир Путин по време на срещата, проведена в узбекския град Самарканд в навечерието на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество.

Путин и Си Дзинпин се срещнаха за последен път в Пекин в началото на февруари, като поводът бе ръководителят на Кремъл да се възползва от възможността да го информира за предстоящата „специална военна операция“ в съседната страна, която започна три седмици по-късно, спазвайки олимпийското примирие.

Оттогава Русия е обект на множество санкции поради въоръжената си намеса в Украйна, докато Китай е въвлечен в спор със САЩ от август поради „провокациите“ на Вашингтон в Тайванския пролив.

Освен засилване на икономическото и търговско сътрудничество, лидерът на азиатския гигант смята, че Москва и Пекин трябва да „защитят интересите на развиващите се страни“.

Си, който нарече руския си колега „скъп приятел“, подчерта, че двамата са продължили да поддържат „стратегически контакти“ дори по време на пандемията от коронавирус.

В отговор руският лидер заклейми, че „опитите за създаване на еднополюсен свят напоследък придобиха отвратителен и абсолютно неприемлив характер за повечето страни в света“.

Вместо това той подчерта, че „тандемът Москва-Пекин играе ключова роля в осигуряването на глобална и регионална стабилност“. Путин подчерта, че Русия и Китай се застъпват за формирането на „справедлив, демократичен и многополюсен свят, основан на международното право и централната роля на ООН“.

„Президентът Путин очевидно е признал, че президентът Си има опасения относно войната. Притесненията на Китай не са изненадващи, но е любопитно, че Путин го призна толкова открито“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Предишна статияСилни ветрове и дъжд в събота
Следваща статияУкрайна открива стотици тела, някои със „следи от мъчения“, в освободената зона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук