Начало НОВИНИ Четири държави вече не пускат руснаци с шенгенски визи

Четири държави вече не пускат руснаци с шенгенски визи

0

От днес Латвия, Литва, Полша и Естония не допускат на своя територия руски граждани с шенгенски визи, независимо в коя страна на ЕС са издадени те. Сега руснаците могат да пресекат границата на ЕС по суша само през Финландия. От 19 септември Швейцария преустанови издаването на визи на руснаци по облекчена процедура.

„Заедно с Латвия, Литва и Полша решихме да ограничим възможностите за туризъм за гражданите на Русия, за да защитим обществения ред и сигурност. Сега е невъзможно да се гарантира, че пристигащите през Естония в ЕС руски туристи не носят със себе си риск за сигурността“, се казва в съвместно изявление на премиерите на четирите страни. Те отбелязват, че пътуването в ЕС е „привилегия, която не се отнася към правата на човека“. Изключение ще се прави само за шофьорите на товарни автомобили, дипломатите и влизащите в ЕС по хуманитарни причини.

В началото на септември страните от ЕС се договориха да прекратят споразумението за упростено издаване на визи с Русия. Това доведе до повишението на таксите за виза от 35 на 80 евро, нужда от предоставяне на допълнителни документи, увеличаване на времето за оформяне на визата и ожесточаване на правилата за издаване на многократни визи.

ЕК публикува препоръки за реда за издаване на визи на граждани на Русия. В него се предлага да се дава по-нисък приоритет на кандидатстващите, които нямат съществена причина за пътуване в ЕС, по-щателно да се проверяват всички документи и страните да се въздържат от издаване на дългосрочни многократни визи.

От миналата седмица документи за оформяне на туристически визи за руснаци не приемат Латвия, Литва, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия.

73% от руснаците нямат задграничен паспорт.

Предишна статияЕксперт: Пик на инфлацията у нас най-рано в средата на 2023 г.
Следваща статияБългария сложи кръст на „Магнитски“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук