Начало НОВИНИ Путин обяви частична мобилизация в Русия от днес, 21 септември

Путин обяви частична мобилизация в Русия от днес, 21 септември

0

Руският президент  Владимир Путин обяви частична мобилизация в обръщение към нацията, което тече в момента.

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, съобщи ТАСС.

Путин каза, че основната цел на спецоперацията в Украйна остава непроменена – освобождаването на цялата територия на Донбас.

Президентът възложи на Министерството на отбраната да определи статута на доброволците в страната, той трябва да бъде същият като на офицерите от редовната армия.

„Mобилизираните лица, участващи в спецоперацията, ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, служещи по договор“, изтъкна руският лидер.

Частичната мобилизация започва на 21 септември.

Основната тема в изявлението е провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Руската федерация. Гласуването е предвидено за периода от 23 до 27 септември.

„След началото на специалната операция, включително на преговорите в Истанбул, Киев реагира положително на предложенията на Русия, но Западът не хареса мира и Украйна получи директно нареждане да наруши споразуменията“, заяви Путин.

Относно референдумите, той допълни, че Русия не може да предаде близките си хора и да не отговори на желанието им сами да определят съдбата си.

Путин казва, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

„Руснаците могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на Русия ще бъде подкрепена с всички налични средства“, допълни Путин.

Изказването на Путин се очакваше вчера. Но в полунощ каналът Forbes Telegram, позовавайки се на източници в президентската администрация, каза, че речта на президента ще се състои, когато „Далечният изток се събуди“.

Имаше спекулации, че Путин може да използва обявените референдуми като повод за обща мобилизация в Русия.

Новината идва, след като Дмитрий Медведев, верен съюзник на Путин, обеща, че ще бъдат използвани „всички сили за самоотбрана“ за защита на това, което той нарече „руска територия“ – намеквайки за ескалация в Украйна.

След това парламентът на Москва прие нови закони, подготвящи войната за Путин. Така той ще може да прекрати своята „специална военна операция“ и официално да обяви война, което му позволява да мобилизира огромното население на Русия в армията.

Този ход може да предвещава нова фаза на конфликта, включваща оръжия и тактики, които Кремъл досега е държал в резерв.

На 20 септември беше обявено, че Донецката и Луганската народни републики, както и Херсонската и Запорожката област ще проведат референдуми по въпроса за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември. Съответните закони и укази са влезли в сила.

Снощи по Първи канал на руската телевизия анализатори коментираха, че след референдумите в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, специалната военна операция се превръща в Отечествена война за Русия за защита на вече руски територии. Което значи мобилизация и срещу Украйна ще тръгне не 150000, а 1 милион армия. Трябва да се готвим за голяма война в Европа.

Това ни накара да си припомним последната статия на Александър Дунин,  в която той заявява: „На прага сме на Трета световна война, към която Западът натрапчиво ни тласка“.

Текстът на статията звучи като мобилизационен манифест, който си поставя единствената възможна цел – пълна победа на Русия срещу Западния свят. Със собствен текст и без рими „мозъкът на Путин“ пише кавър на „Свещена война“ на Василий Лебедев – Кумач, превърнал се в сплотяващ химн по време на Втората световна война. С устата на кремълския идеолог на западната цивилизация е обявен джихад. Заровете са хвърлени, както казва самият Александър Дугин.

През 2022 г. Путин вече два пъти е произнасял телевизионни обръщения. В първия от тях на 21 февруари той обяви решението за незабавно признаване на независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република.

Във втория, рано сутринта на 24 февруари, Путин обяви началото на специална военна операция за защита на Донбас.

 

Предишна статияПърван Симеонов: Крачката от обезсмисляне на изборите до обезсмисляне на демокрацията не е голяма
Следваща статияПанчугов: За пореден път политиците не говорят с решения на проблемите, а боравят със страховете на хората

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук