Начало НОВИНИ Владимир Путин свиква повече от 300 000 резервисти на фронта на войната

Владимир Путин свиква повече от 300 000 резервисти на фронта на войната

0

Повече от хиляда души бяха арестувани в Русия по време на протеста, призован от мирно движение срещу частичната мобилизация, постановена тази сряда от руския президент Владимир Путин, за да се изправи пред пораженията, претърпени на бойното поле в Украйна.

„Имаше повече от 1113 души, задържани в 38 града“, каза независимата организация OVD-Info, която проследява арестите и е обявена за чужд агент в Русия.

Правозащитната организация съобщава за задържани в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Перм, Уфа, Красноярск, Челябинск, Иркутск, Новосибирск, Якутск, Улан-Уде, Архангелск, Королев, Воронеж, Железногорск, Ижевск, Томск, Салават, Тюмен, Волгоград, Петрозаводск, Самара, Сургут, Смоленск, Белгород и други градове.

Московската прокуратура предупреди, че организацията и участието в незаконни действия ще се наказват с до 15 години затвор.

Събралите се извикаха „не на войната“ под аплодисменти и „Путин в окопа“.

Демонстрант с протестна табела веднага беше арестуван от агентите и отведен. Други скандираха „полицията е срамът на Русия“. „Защо правите това, ако утре ще ви пратят на войната в Украйна?“, обърнаха се някои към агентите.

Седем месеца след началото на войната и принуден от неуспехите, претърпени от украинските войски, руският лидер постановява изключително непопулярна мярка сред гражданите чрез послание към нацията, първото отправено към гражданите, откакто той обяви офанзивата, на 24 февруари.

Путин е подписал указа и е обещал резервистите да преминат „допълнителна подготовка“, преди да бъдат изпратени на фронта. Те ще могат да избегнат съдбата си само поради възраст, здравословно състояние или ако са осъдени на затвор. Целта на Кремъл е също да предотврати оставката на отказниците, противниците, които досега се възползваха от правния вакуум, за да отказват да отидат на фронта.

„Освобождаването на цялата територия на Донбас остава непоклатимата цел на операцията“, каза Путин, като отново ги нарече „историческата територия на Новоросия [нова Русия]“. За да обоснове заповедта си, той заяви, че настъплението му трябва да покрие над 1000 километра фронт и че зад украинските войски е подкрепата на САЩ.“Формировките на въоръжените сили на Украйна фактически действат под командването на НАТО“, увери той.

Путин обяви на далечния 24 февруари, че планът не е „окупиране на украинска територия“. Почти седем месеца по-късно той защитава анексирането на контролираните от него области в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

„Слабост и провал“
Бягството на Владимир Путин напред беше описано от САЩ като „признак на слабост и провал“.

Преди обявяването на референдумите Вашингтон предупреди, че никога няма да признае, че която и да е украинска територия е под управлението на Москва.

От своя страна правителството на Украйна е решено да продължи военното контранастъпление, разгърнато в източната част на страната от началото на месеца.

Предишна статияРеакцията на Китай на заплахата на Путин да използва ядрено оръжие
Следваща статияВойна в Украйна: САЩ казват, че приемат сериозно ядрената заплаха на Путин

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук