Начало НОВИНИ Война в Украйна: САЩ казват, че приемат сериозно ядрената заплаха на Путин

Война в Украйна: САЩ казват, че приемат сериозно ядрената заплаха на Путин

0

САЩ приемат „на сериозно“ завоалираните заплахи на Владимир Путин за използване на ядрени оръжия за защита на райони в Украйна, каза висш служител на Белия дом.

Джон Кърби каза, че САЩ не променят „стратегическата си възпираща позиция“, но че Путин говори безотговорно.

В сряда руският лидер предупреди страната му да използва всички средства, с които разполага, за да защити своята територия.

Това се случи, когато четири украински региона, частично окупирани от руските сили, са на път да организират внезапни гласувания за присъединяване към Русия.

Украйна и нейните съюзници наричат ​​тези гласувания фиктивно упражнение, предназначено да даде фалшива легитимност на незаконно анексиране.

„Опасен прецедент е Путин да използва този вид реторика в контекста на война, която очевидно губи в Украйна“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Кърби за BBC.

„Трябва да приемем тези заплахи сериозно и го правим… Наблюдаваме, доколкото можем, неговите ядрени способности, мога да ви кажа, че не виждаме никакви индикации, че трябва да променим позицията си на стратегическо възпиране в този момент.“

Той отхвърли плановете Русия да анексира допълнителни части от Украйна като „нищо повече от трик на Владимир Путин, който се опитва да спечели… чрез политика и изборни въпроси, това, което не може да спечели по военен начин“.

„Но няма да се получи“, каза той. „Никой няма да го признае. И това, което трябва да се случи, е, че Путин трябва да напусне Украйна. Той трябва да спре тази война.“

Поведението на Русия в Украйна беше остро осъдено на специално заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в четвъртък.

„Тази седмица президентът Путин каза, че Русия няма да се поколебае да използва „всички налични оръжейни системи“ в отговор на заплаха за нейната териториална цялост – заплаха още по-заплашителна, като се има предвид намерението на Русия да анексира големи части от Украйна през следващите дни. ..“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Това от държава, която през януари тази година се присъедини към другите постоянни членове на Съвета за сигурност, подписвайки изявление, потвърждаващо, че „ядрената война никога не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“.

Бившият руски лидер Дмитрий Медведев каза в изявление в социалните медии в четвъртък, че средствата, с които Русия ще се защити, включват „стратегически ядрени оръжия“.

Но руският външен министър Сергей Лавров обвини някои членове на Съвета за сигурност, че се опитват да наложат фалшив разказ за операциите на Москва в Украйна и повториха твърденията, че етническите руснаци са били преследвани от украинските правителствени сили.

„Днес има опит да ни се наложи напълно различен разказ, за ​​да се покаже руската агресия като източник на цялата трагедия“, каза Лавров.

„Това пренебрегва факта, че повече от осем години украинската армия и бойците от националистическите формирования безнаказано убиваха и продължават да убиват жители на [източноукраинския регион] Донбас само защото отказаха да признаят резултатите от държавния преврат. в Киев. Те решиха да отстояват правата си, които са гарантирани от украинската конституция, включително правото да използват свободно руския, техния роден език.“

Русия се опитва да оправдае нахлуването си, като казва, че се бори срещу неонацистите, твърдение, широко отхвърлено от международната общност, както и че се съпротивлява на разширяването на НАТО.

В речта си в сряда президентът Путин също обяви повикване за резервисти в ход, който според анализаторите е знак, че руските сили в Украйна се борят да задържат ивицата територия, която окупират на изток и юг.

Източник: BBC

Предишна статияВладимир Путин свиква повече от 300 000 резервисти на фронта на войната
Следваща статияЙотова: Смятам, че на този етап служебният кабинет добре си върши своята работа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук