Начало НОВИНИ Реакцията на Китай на заплахата на Путин да използва ядрено оръжие

Реакцията на Китай на заплахата на Путин да използва ядрено оръжие

0

Миналата сряда, 21 септември, руският президент Владимир Путин обвини Запада в ядрен шантаж и не остави никакво съмнение в своята решителност. „Това не е шега. И тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че ветропоказателят може да се обърне и да ги насочи“, каза той.

Путин припомни още, че страната му разполага с различни средства за поразяване и че в някои случаи те са по-модерни от тези на страните от НАТО. Той също така увери, че ако териториалната цялост на страната му бъде застрашена, те ще използват всички средства, с които разполагат, за да защитят Русия.

В тази рамка световните лидери се изказаха открито срещу заплахите на Путин. Представители на китайското правителство също се позоваха на силното послание.

Азиатската страна призова за диалог и заяви, че подкрепя всяко усилие, което води до прекратяване на огъня в Украйна. „Всички усилия, водещи до мирно разрешаване на тази криза, трябва да бъдат подкрепени“, каза говорителят на външното министерство Ван Уенбин след изявлението на Путин.

Представителят припомни, че позицията на Китай по конфликта винаги е била ясна и не се е променила. Той обясни, че това варира от зачитане на териториалната цялост на всички страни, включително Украйна, и в същото време обръщане на внимание на „легитимните опасения на всички страни“, имайки предвид Русия.

Китайското правителство също се обяви против санкциите, които Москва получи след нахлуването в Украйна. Счита, че няма основание в международното право и не предлага решения на проблемите.

Близо 10 000 души са се включили доброволно в украинската офанзива през последните 24 часа след изявлението на президента Владимир Путин, съобщи руският Генерален щаб на 22 септември.

„В първия ден на частичната мобилизация около 10 000 граждани дойдоха в бюрата по собствено желание, без да чакат призовката си“, каза Владимир Цимлянски, говорител на Генералния щаб, пред агенция Интерфакс.

Твърди се, че снимките, публикувани в социалните мрежи, показват моменти от град Якутия (Сибир), със сериозни мъже, които прегръщат любимите си хора, някои от тях плачещи, преди да се качат на автобус.

Министерството на отбраната не публикува официална снимка от мобилизацията и не даде данни за броя на призованите от армията.

В сряда президентът Владимир Путин обяви „частична мобилизация“ на около 300 000 резервисти, които имат „военен опит“. Много руснаци обаче се опасяват от масова мобилизация.

По информация на AFP

Предишна статияДържавният прокурор на Ню Йорк съди Доналд Тръмп и децата му за измама
Следваща статияВладимир Путин свиква повече от 300 000 резервисти на фронта на войната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук