Начало НОВИНИ „Изнасилвания, мъчения и незаконни задържания“: ООН потвърждава военните престъпления на Русия

„Изнасилвания, мъчения и незаконни задържания“: ООН потвърждава военните престъпления на Русия

0

Независимата мисия на ООН, създадена да разследва инвазията в Украйна потвърди, че Русия е извършила военни престъпления, включително екзекуции по бърза процедура или сексуално насилие срещу деца. Украинската делегация призова за създаването на съд, който да съди тези злоупотреби на най-високо ниво.

Президентът на мисията Ерик Моуз се яви днес за първи път пред Съвета на ООН по правата на човека, който одобри това разследване през март, за да изброи дълъг списък от военни престъпления в областта, които те са проучвали досега (Киев, области Харков, Чернигов и Суми).

„Бяхме впечатлени от големия брой екзекуции, извършени в районите, които посетихме“, подчерта норвежкият експерт, който посочи, че тези убийства са идентифицирани на най-малко 16 места, с доказателства като вързани ръце зад гърба на жертвите , изстрели в главата или прерязани гърла.

Той също така спомена за малтретиране на непълнолетни, „в някои случаи изнасилени, измъчвани и незаконно задържани“, както и за престъпления на сексуално насилие, извършени от руски войници, „при които възрастта на жертвите варира между 4 и 82 години“, понякога принуждавайки техните роднини да стане свидетел на насилието.

Моуз също цитира като примери за възможни изтезания за военни престъпления в незаконни центрове за задържане, като побои, електрически удари и принудително разголване, понякога в райони на руска територия, в които жертвите са били преместени насила.

Други военни престъпления включват атаки с експлозивни оръжия срещу жилищни райони, училища или болници, при които според ООН са загинали около 6000 цивилни, стратегия, „която обяснява защо една трета от украинското население е било принудено да избяга“, според до ръководителя на мисията.

Неговите изследователски екипи също бяха в Украйна през юли и август, главно в райони, освободени от войските след първоначалната руска офанзива през февруари и март, месеците, които бяха обект на това предварително разследване.

По отношение на обвиненията в нарушаване на човешките права от украинските сили в райони, контролирани от руските войски като Донбас, те посочиха, че не са имали достъп до тези територии, поради отказа на Русия да сътрудничи на мисията.

„Ако тези актове на агресия от постоянен член на Съвета за сигурност на ООН не получат отговор, ние ще потънем в мрачен свят на безнаказаност и всепозволеност“, каза извънредният посланик на Украйна Антон Кориневич, който увери, че руските зверства „те не са виждали един друг в Европа от десетилетия.“

Украинският посланик поиска от мисията да разследва убийството на десетки хиляди хора в Мариупол, смъртоносните атаки с ракети срещу градове като Одеса, Виница, Кременчук и Краматорск или „пълното унищожаване от лицето на земята“ на градове като като Северодонецк, Адвивка или Лисичанск.

Предварителният доклад не дава точни данни за жертвите, нито цитира конкретни личности от руското правителство или армия като възможни извършители на нарушенията, въпреки че президентът на мисията обеща, че в най-пълния документ, който ще представят през март 2023 г. „ще се опитат да разкрият извършителите“.

Предишна статияГермания ще подпише договори за внос на втечнен газ и водород
Следваща статияИлон Мъск активира интернет Starlink в Иран, за да се бори с правителствената цензура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук