Начало НОВИНИ Войната в Украйна: Стотици арестувани, докато руските протести продължават

Войната в Украйна: Стотици арестувани, докато руските протести продължават

0

Стотици хора бяха арестувани от властите, докато протестите срещу новата „частична мобилизация“ на Русия продължават в цялата страна, заяви независима правозащитна група.

OVD-Info каза, че 724 души са били задържани в 32 различни града в събота.

Широко разпространени демонстрации избухнаха, откакто президентът Владимир Путин обяви плановете си да мобилизира 300 000 души, за да се бият в Украйна.

Неразрешените митинги са забранени от руското законодателство. Ходът на Путин да призове цивилни в армията предизвика широкомащабни протести в градските райони, като повече от 1000 души бяха задържани на демонстрации по-рано тази седмица.

В Москва информационна агенция AFP съобщи, че е била свидетел на една демонстрантка, която крещи „ние не сме пушечно месо“, докато е била арестувана от служители.

А в Санкт Петербург, вторият град в Русия, един мъж каза на репортери: „Не искам да воювам за Путин“.

Седемдесетгодишната Наталия Дубова каза пред АФП, че се противопоставя на войната и признава, че се „страхува за младите хора“, които ще бъдат изпратени на фронта.

Някои от арестуваните в събота съобщиха, че са им връчени документи за набор и им е наредено да се явят в центровете за набиране на персонал, докато са били задържани от служители по сигурността. Кремъл защити практиката по-рано тази седмица, като каза, че „не е против закона“.

Москва също така одобри нови сурови наказания за обвинените в пренебрегване на службата, след като бъдат назначени.

Путин подписа нови укази в събота, налагащи наказания до 10 години лишаване от свобода за всеки войник, заловен да се предава, да се опитва да дезертира от армията или да откаже да се бие.

Президентът също така подписа заповеди за предоставяне на руско гражданство на всеки чужд гражданин, който се запише да служи една година в армията на страната.

Указът, който според някои наблюдатели показва колко сериозен е станал недостигът на войски в Москва, заобикаля обичайното изискване за пет години пребиваване в страната.

Путин уволни заместник-началника на отбраната на фона на проблеми с доставките
На други места други млади руснаци продължават да бягат от мобилизацията, опитвайки се да напуснат страната.

На границата с Грузия опашките от руски автомобили се простират на повече от 30 километра и вътрешното министерство призова хората да не пътуват.

Местни руски служители признаха, че е имало значителен наплив от автомобили, опитващи се да преминат – с близо 2500 превозни средства, чакащи на един контролно-пропускателен пункт.

Признанието е промяна в тона от страна на Русия, като Кремъл описа съобщенията за руснаци, бягащи от военна служба, като „фалшиви“ в четвъртък.

Междувременно във Финландия също се наблюдава рязко увеличение на броя на руснаците, които искат да влязат в страната.

Мати Питканиити, говорител на граничната охрана на страната, каза, че броят на пристигащите руснаци се е удвоил повече от миналата седмица.

Предишна статия748 са новите случаи на коронавирус у нас
Следваща статияФранцузин загина на Околовръстното в София след зверски удар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук