Начало НОВИНИ Путин подписва закон, който наказва военни офицери, които отказват да отидат на...

Путин подписва закон, който наказва военни офицери, които отказват да отидат на война, с до 15 години затвор

0

Президентът на Русия Владимир Путин подписа тази неделя, 25 септември, закона, който изменя наказателния кодекс за по-строги наказания за дезертьорство, грабежи и доброволно предаване на войници по време на война, престъпления, които могат да бъдат осъдени с до 15 години затвор.

Правилото предвижда наказания от пет до 15 години затвор според различните степени на изоставяне и продължителност, според документа, публикуван на портала за правна информация на администрацията.

Според официалната агенция ТАСС член 333 от руския наказателен кодекс е допълнен с трета част, според която „отсъствие от мястото на служба без разрешение, дезертьорство с оръжие, както и дезертьорство от група по време на мобилизация или военно положение, по време на война или в условията на въоръжен конфликт, се наказва с лишаване от свобода от пет години до петнадесет години”.

Също така според измененията за неупълномощено напускане на мястото на дежурство, неявяване навреме без уважителна причина за повече от два дни (но не повече от 10) в периода на мобилизация или военно положение, наказанието е до пет години затвор.

Ако неявяването при такива условия надвишава 10 дни (но не повече от един месец), наказанието ще бъде до седем години затвор. Ако военнослужещ отсъства повече от месец, той може да бъде лишен от свобода за период от 5 до 10 години.

Освен това, ако войник се измъкне от задълженията си чрез симулиране на болест, саморазправа, фалшифициране на документи или друга измама в условията на мобилизация, той може да бъде осъден на между 5 и 10 години лишаване от свобода.

Законът гласи още, че тези, които се предадат доброволно на врага, ще получат присъда от 3 до 10 години затвор.

Първото престъпление обаче може да бъде освободено от наказателна отговорност, стига войникът да е предприел стъпки за освобождаването си, да се е върнал в своята част или служба и да не е извършил други престъпления, докато е бил в плен.

Други разпоредби предвиждат въвеждането на наказателна отговорност за грабежи по време на военен конфликт или военно време, с максимална присъда до 15 години затвор.

Наредбите допълват Наказателния кодекс на Руската федерация с нов член 356.1 „Плячкосване“. Подобно деяние без отегчаващи вината обстоятелства се наказва с до шест години. Грабеж, извършен с насилие, неопасно за живота и здравето, или със заплаха за такова, се наказва с лишаване от свобода до 10 години.

Според новия закон грабеж, извършен от група хора по предварителен сговор в големи размери или с използване на насилие, опасно за живота или здравето, или с заплаха за престъпление, се наказва с лишаване от свобода от три до 12 години.

Най-тежкото наказание – от осем до 15 години лишаване от свобода, се предвижда за грабеж, извършен от организирана група в особено големи размери, както и съчетано със закана за убийство или тежка телесна повреда на жертвата.

За неизпълнение на заповедта на командира във военно време и за отказ на войник да участва във военни действия се установява наказание лишаване от свобода до три години, а при тежки последици – до 10 години.

Предишна статияВ Италия гласуват за нов парламент
Следваща статияПостфашистката партия води на изборите в Италия според екзитпол

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук