Начало БЪЛГАРИЯ Служители на РЗИ излизат на протест

Служители на РЗИ излизат на протест

0

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излизат на национален протест. Те настояват за увеличаване на възнагражденията им със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност, съобщи БНР.

Националният протест на служителите на Регионалните здравни инспекции по места ще започне в 12 часа.

По време на обедната почивка те ще излязат пред сградите на съответните РЗИ-та. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места.Служителите настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата, като срока това да се случи е до 25 октомври. И още – заличаване на натрупалите се диспропорции при заплащане на труда на служители, които заемат еднакви длъжности.

Повечето от работещите в Регионалната здравна инспекция в Благоевград са в предпенсионна и пенсионна възраст. Ниското заплащане и високият риск в работата на здравните инспектори са основните причини, заради които държавните служители от контролната институция отново излизат на протест.

Две години заплатите на медицинските специалисти в РЗИ не са променяни, а в актуализираните през август бюджети няма инфлационен индекс, заяви синдикалният лидер Валентина Георгиева:

„Средната заплата е 1000-1100 лв. Оказа се, че ние сме в крайна сметка образовани специалисти, работещи бедни. Работихме повече от 2 г. в условията на световна пандемия, работа денем и нощем, почивни и празнични дни и когато цялата страна беше затворена по домовете, ние бяхме на работните си места“.

Неадекватното заплащане създава много проблеми. Текучество, липса на кадри, демотивация, преобладаване на колеги в предпенсионна и пенсионна възраст“, допълни Георгиева.

Ако до края на седмицата няма реакция на изпълнителната власт, служителите от РЗИ се готвят за протест пред здравното министерство.

Предишна статияПостфашистката партия води на изборите в Италия според екзитпол
Следваща статияРусия: Предотвратихме опити на Украйна за удари по АЕЦ „Запорожие“ с дронове-камикадзе

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук