Начало НОВИНИ Северен поток: Западът укрепва сигурността на тръбопровода, обвинявайки Русия за „саботаж“

Северен поток: Западът укрепва сигурността на тръбопровода, обвинявайки Русия за „саботаж“

0

Европейските страни казват, че ще засилят сигурността около нефтените и газовите инсталации след предполагаемия саботаж на два големи тръбопровода.

ЕС, САЩ и НАТО предполагат, че повредата на тръбопроводите между Русия и Германия е умишлена, но не обвиняват пряко Русия.

Преди това Русия беше обвинявана, че използва газовите доставки като оръжие срещу Запада заради подкрепата си за Украйна.

Течовете по газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ бяха открити в понеделник и вторник.

Нито един от тръбопроводите не работеше по това време, тъй като проектът „Северен поток 2“ беше изоставен, когато Русия нахлу в Украйна, а Русия затвори „Северен поток 1“ през септември, позовавайки се на необходимост от поддръжка.

Но и двата тръбопровода все още бяха пълни с газ, който бълбукаше на повърхността в зона широка километър на повърхността на морето.

Датският министър на енергетиката Дан Йоргенсен каза, че течовете вероятно ще продължат поне седмица, докато изтичащият от тръбите газ свърши. Започнато е разследване.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща „най-силния възможен отговор“, ако се докаже, че атаката е била умишлена.

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков отхвърли обвиненията в саботаж като „предвидими, глупави и абсурдни“.

Песков каза, че е „изключително загрижен“ за изтичането на информация, като добави, че не може да се изключи възможността за умишлена атака.

След предполагаемите атаки Норвегия – сега най-големият доставчик на газ в Европа – реши да разположи своите военни за защита на ключова инфраструктура.

Премиерът Йонас Гар Стоере каза на пресконференция, че военните ще бъдат „по-видими“ в нефтените и газовите инсталации.

Всяка атака ще бъде управлявана съвместно със съюзниците, каза той.

Военноморските сили ще бъдат разположени за защита на офшорни инсталации, докато полицията може да увеличи присъствието си в съоръжения на сушата, каза той.

Equinor, норвежка държавна енергийна компания, също каза в сряда, че също е засилила мерките за сигурност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е обсъдил защитата на критичната инфраструктура с министъра на отбраната на Дания, страната, която е най-близо до щетите.

А в САЩ съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че страната ще продължи работата си за защита на енергийната сигурност на Европа.

Говорител каза, че американският флот е готов да подкрепи своите съюзници.

„Ние сме готови да предоставим подкрепа и помощ в тясна координация с нашите съюзници и партньори, ако е необходимо“, каза капитан Тамара Лорънс.

Предишна статияОбединеното кралство планира да увеличи притока на мигранти, за да облекчи недостига на работна ръка
Следваща статия18-годишен дрогиран шофьор катастрофира в Шумен. Има жертва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук