Начало НОВИНИ Финландия затваря границата си за руски туристи

Финландия затваря границата си за руски туристи

0

Финландия затваря границата си за руски туристи от петък.

Полша, Естония, Латвия и Литва затвориха границите си за руски туристи по-рано този месец.

Но на руснаците все още ще бъде разрешено да посещават семейството си или да работят и учат във Финландия, каза външният министър.

Решението идва, след като броят на руснаците, пристигащи на границата, стана известен след призовката на 300 000 военни резервисти от президента Владимир Путин.

На граничните пунктове се образуваха опашки, докато хората се опитваха да избягат, включително дълги опашки на границата на Русия с Грузия, която не изисква виза за пътуване.

Финландия, която има обща граница с Русия от 1300 км и изисква виза, също отчете увеличение на хората, които се опитват да пресекат границата след частичната мобилизация.

Говорейки в четвъртък, финландският външен министър Пека Хаависто каза на пресконференция, че заповедта за мобилизация е имала „значително въздействие“ върху нейното решение.

„Решението има за цел да предотврати напълно настоящата ситуация на руския туризъм към Финландия и свързания с него транзит през Финландия“, каза той.

Решението влиза в сила в полунощ и също така забранява на руснаците с шенгенски туристически визи да влизат в страната.

Хаависто също каза, че потокът от руснаци се разглежда като застрашаващ международните отношения на Финландия.

Руснаците, които посещават Финландия, вече ще трябва да кандидатстват за виза предварително в център в Русия с покана от бизнес или личен контакт.

По-рано този месец Европейският съюз също реши да направи по-скъпо и по-трудно получаването на визи за руските граждани, като прекрати визовото споразумение между ЕС и Русия.

Повече от милион руснаци са пътували до страни от ЕС след нахлуването в Украйна през февруари.

В отделна стъпка четири страни от ЕС, които граничат с Русия – Полша, Естония, Латвия и Литва – наложиха нови ограничения и започнаха да отказват руски туристи.

Норвегия също има къса граница с Русия. Той не е в ЕС, но е част от Шенгенската зона за пътуване, което означава, че руснаците с правилните визи ще могат да пътуват до 25 други европейски страни в блока.

Дългогодишното споразумение за безвизово пътуване с Русия обаче беше спряно от Норвегия миналата седмица.

Норвегия също отчете леко увеличение на преминаванията от Русия на единствения си контролно-пропускателен пункт Сторског след обявяването на Путин за мобилизация.

Предишна статияПутин ще ратифицира този петък анексирането на няколко украински територии към Русия
Следваща статия752 са новите случаи на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук