Начало НОВИНИ Интерконекторът България-Гърция ще бъде открит днес

Интерконекторът България-Гърция ще бъде открит днес

0

България и Гърция откриват нова страница в стратегическото си сътрудничество в преноса на газ. След 10 години закъснение интерконекторът България-Гърция ще бъде открит днес в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и много официални гости. За церемонията у нас вече пристигна президентът на Азербайджан Илхам Алиев, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис, на Румъния Николае Чука, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и президентът на Сърбия Александър Вучич. Преди церемонията, която ще се състои в 11 часа в НДК и ще се излъчва наживо на страницата на българското представителство на ЕК във Фейсбук, президентът Румен Радев ще има двустранни срещи с Николае Чука, Урсула фон дер Лайен, Мицотакис, а по-късно и с Пендаровски.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис. Връзката е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години, припомня БНР. 

Инвестицията е в размер на 240 млн. евро, като 110 млн. евро са заем от Европейската инвестиционна банка, а останалите са грантово финансиране от ЕС. Интерконекторът в момента е от ключово значение за енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа заради войната в Украйна и кризата с доставките на газ. Последните документи за пускането в експлоатацията на интерконектора бяха одобрени от КЕВР вчера. Служебното правителство бе упрекнато, че бави проекта, макар да стана ясно, че има много документални неуредици и затова проектът бе разделен на два етапа с отделно издаване на разрешенията за ползване. През връзката в България трябва да постъпи пълният обем азерски газ по дългосрочния договор с България. Синьото гориво се доставя по Трансадриатическия газопровод, а количеството е 1 млрд. кубични метра годишно, което е около 1/3 от вътрешното потребление на България. Цената е чувствително по-ниска от тази на спрените от „Газпром“ доставки.

Предишна статияОператорът на „Турски поток“ – без лиценз за транспортиране на газ по дъното на Черно море
Следваща статияПреизчисляват пенсиите от днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук