Начало НОВИНИ Руските войски са изтласкани от източния град Лиман

Руските войски са изтласкани от източния град Лиман

0

Русия изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, в ход, който се разглежда като значителна неуспех за нейната кампания на изток.

Отстъплението дойде на фона на опасения, че хиляди войници ще бъдат обкръжени в града, каза руското министерство на отбраната.

Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна.

Градът е бил използван като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите Донецк и Луганск.

Видеозаписи, споделени онлайн, показват украински войници, които развяват националния си флаг в покрайнините на града.

Въпреки че синьо-жълтите цветове отново летяха в Лиман, боевете там „все още продължават“, каза президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той обаче не даде повече подробности.

Неуспехът на бойното поле накара чеченския лидер и твърдолинеен съюзник на Москва Рамзан Кадиров да коментира, че Русия трябва да обмисли използването на ядрени оръжия с ниска мощност пред лицето на такива поражения.

Лайман е в Донецк – един от четирите частично окупирани украински региона, които Русия обяви, че анексира в петък. Украйна и нейните западни съюзници отхвърлиха този ход като незаконно заграбване на земя.

Военни анализатори казват, че Киев в момента има инерция във войната и се е зарекъл да продължи с контранастъпление, за да си върне цялата територия под окупация.

В реч в петък Зеленски каза, че усилията за „освобождаване на цялата ни земя“ ще послужат като доказателство, че международното право не може да бъде нарушавано.

Предишна статияУкрайна твърди, че е обкръжила хиляди руски войници на територия, анексирана от Путин
Следваща статия30,8% е избирателната активност към 18 ч., сочат данните на „Тренд”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук