Начало НОВИНИ Членките на ЕС са близо до сделка за ценови таван на руския...

Членките на ЕС са близо до сделка за ценови таван на руския петрол

0
Concept Textile flag of Europe with european countries as frame seamless close up with wind waves in the real fabric without UK

Държавите членки на ЕС се доближават до постигане на споразумение за налагане на таван на цените на руския петрол, докато се стремят да намалят приходите на Кремъл и допълнително да накажат Москва за войната ѝ в Украйна, съобщи „Файненшъл таймс“.

Посланиците на страните от Съюза се срещнаха във вторник вечерта в Брюксел, за да уредят последните детайли по осмия пакет от санкции на единния блок срещу Москва, включително предложението за таван на цената на руския суров петрол, доставян до държави извън ЕС. Мярката се договаря от месеци между партньорите от Г-7.

Длъжностни лица, информирани за преговорите, посочиха пред „Файненшъл таймс“, че точните подробности за горна ценова граница на изнасяния от Русия петрол няма да бъдат включени в договорения пакет и че за прилагането им ще е необходимо ново единодушно съгласие.

И „Политико“ (Politico) цитира седем неназовани европейски дипломати, според които е постигнато предварително съгласие за осмия пакет от санкции срещу Русия, който включва ценови таван на руския петрол.

Решението за действителна цена или ценови диапазон на бъдещата горна граница все още не е взето, отбелязва „Политико“, добавяйки, че Съединените щати са предположили, че тази информация може да „дойде до няколко седмици“.

ЕС е подложен на натиск да сключи сделка по новия пакет със санкции в отговор на решението на руския президент Путин да засили значително своята повече от 7-месечна война срещу Украйна, като премине към анексиране на четири от регионите на страната и обяви частична мобилизация, за да подсили армията си.

Европейският длъжностните лица възнамеряват да се съберат отново в сряда, за да подпишат окончателната версия на текста на пакета от санкции, след което той ще влезе в сила след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

Пълното прилагане на горна граница на цените на петрола обаче ще изисква консенсус между членките на Г-7 за правилното ниво на тавана и ефективността му ще зависи до голяма степен от това дали основните вносители на руски петрол, които са извън ръководената от Г-7 коалиция, ще се съгласят.

Сред другите мерки в пакета ще бъдат редица по-строги ограничения върху вноса в Русия, посочва още „Файненшъл таймс“.

Предишна статияРейтингът на Байдън отбеляза нов спад
Следваща статияУкрайна си връща територии в Изюм и постига „доста бързо и мощно настъпление“ на юг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук