Начало БЪЛГАРИЯ МО се отказа от скандалната поръчка за храна за армията за 12...

МО се отказа от скандалната поръчка за храна за армията за 12 млн. лв.

0

Военното министерство се отказа от съмнителен договор за доставка на храни и напитки за армията за 12 млн. лв. Решението е взето в последния момент на самото заседание на служебния кабинет вчера. Така точката е била оттеглена, въпреки че фигурираше в одобрения за заседанието дневен ред. Оттеглянето на решението идва след публикация на „Сега“ и дадено становище от Агенцията за обществените поръчки, че сключването на договор по този ред би влязло в колизия със закона.

Както „Сега“ писа, армията у нас от години е без сключен договор за доставка на храни и напитки след серия от провалени обществени поръчки. Заради многото провалени процедури, съпътствани постоянно от скандали, в закона за отбраната и въоръжените сили бе допуснато вместо храна военнослужещите да получават левовата равностойност на полагаемото се. Войната в Украйна направи тази схема проблемна заради нуждата от провеждане на много повече учения. В такава ситуация заместването на полагаемите се храни с паричната им себестойност не работи.

За да реши проблема, военният министър на четворната коалиция Драгомир Заков е започнал процедура по директно договаряне с големи хранителни вериги без публична процедура по реда на ЗОП. МО е оправдало разговорите с точно определени компании със съществуваща в закона възможност общият ред да не се прилага при наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната. Според МО такъв основен интерес е налице, защото липсата на храна създава риск армията да изпълнява половинчато възложените й задачи. Така са проведени разговори с четири големи хранителни вериги – „Лидл България“, „Билла България“, „Кауфланд България“ и „МЕТРО Кеш енд Кери България. Три от компаниите на практика отказват, обяснявайки, че нямат капацитет за подобни доставки и остава само един кандидат-изпълнител, който е избран да изпълни договор на стойност 12 млн. лв. за 12 месеца. В проекторешението за избора се изтъква, че компанията „МЕТРО Кеш енд Кери“ разполага със собствен транспорт.

Както „Сега“ писа, тази процедура поражда серия от въпроси – както за избраните законови основания за провеждането и, така и за решението да се канят големи хранителни вериги без логистика за доставки. Юридическите проблеми с процедурата са потвърдени и от Агенцията за обществени поръчки. От становището на АОП става ясно, че позоваването на основен интерес за сигурността на страната е изключително обстоятелство, което в случая не съществува и МО е следвало да приложи някоя от процедурите за договаряне в ЗОП при ситуации на спешност. Към момента няма яснота какво решение ще вземе военното министерство занапред, но настоящото предложение за възлагане на договора по тази схема е оттеглено.

Предишна статияМилен Керемедчиев: България не влиза в Шенген заради тежкия проблем с корупцията
Следваща статияПърван Симеонов: Партиите не искат да управляват и предпочитат отговорността да е на Радев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук