Начало НОВИНИ Огпромен взрив разруши ключовия за Русия Кримския мост

Огпромен взрив разруши ключовия за Русия Кримския мост

0

Силен взрив нанесе тежки поражения върху Кримския мост над Керченския пролив (свързващ анексирания от Русия полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край). 

По официална информация, запалила се е цистерна с гориво, която е била част от железопътна композиция. От появилите се клипове от инцидента се вижда, че част от моста е паднала. Местното издание Kerch.fm съобщава, че във водата са няколко участъка от пътното платно – това, по което става движението от Таман към Крим.

ЖП линията също е фатално увредена.

Засега версията е авария, като никъде не се споменава евентуална атака от украинските военни сили.

„В 6.05 апаратурата показа фалшива заетост на жп релсите на железопътната част на транспортния преход над Керченския пролив. Цистерна с гориво се запали в края на влакова композиция. Локомотивът и част от вагоните са докарани до гара Керч (в Крим). Аварийните екипи работят и се установяват причините за аварията“, се казва в съобщение на официалните власти в Крим.

Националният комитет по антитероризъм обяви обаче, че на моста е станал взрив на товарен автомобил. Подробности не се съобщават и не става ясно дали огънят е тръгнал от камиона към близката товарна влакова композиция. Засега се съобщава, че няма човешки жертви.

С разследването на инцидента се заема правителствена комисия, която е създадена по заповед на руския президент Владимир Путин. Путин вече е получил доклади от министър председателя Мишустин, от зам.-министър председателя Хуснулин, от министрите на извънредните ситуации и транспорта, заяви говорителята н Кремъл Дмитриъ Песков.  Той добави, че по моста вече са разположени военни сили, които да охраняват ремонтните работи.

Движението по моста е преустановено. Олег Крючков, съветник на ръководителя на анексирания Крим Сергей Аксьонов, заяви, че арките, под които минават корабите под моста не са повредени и движението на плавателни съдове не е спряно. В момента се подготвя за пускане фериботна връзка, която да замести моста.

Заади тежкия инцидент в момента са прекратени пътуванията на влаковете Москва – Симферопол и Санкт Петербург – Симферопол.

Самият Сергей Аксьонов заяви, че на мястото са изпратенивсички налични сили. Според него са разрушени два участъка от пътното платно към Крим. „В момента от двете страни – и от Таман, и от Керч – подхождат два локомотива, които ще изтеглят горящите цистерни. Чак когато бъде потушен пожарът, може да се говори за възстановяване на движението – написа Аксьонов в „Телеграм“. – Готви се пускане на фериботна връзка, и то още днес. Моля хотелиерите и ръководителите на санаторуми да удължат престоя на гостите си, на които им приключва днес престоят. Всички загуби ще бъдат компенсирани за сметка на Кримската република. Тази позиция е съгласувана, в т.ч. с превителството на град Севастопол и с губернатора на Севастопол Развожаев“.

Самият губернатор Развожаев пък призова населението на Крим да не се паникьосва: „Има запаси от бензин за 40 дни, не е нужнода се запасявате с гориво. Същото е положението и с продуктите“.

МОСТЪТ

Това са всъщност два успоредни моста – железопътен и автомобилен. Съоръжението е построено по заповед на руския президент Владимир Путин, за да свързва континенталната част на Русия с анексирания украински полуостров.

Мостът е сред най-амбициозните инженерни проекти в историята на Русия и е най-дългият мост в Европа. ЖП участъкът е 18,1 км, а автомобилният – 16,9 км. Височината на конструкцията е 80 метра, а височината на свода над водата е 35 метра. Мостът е проектиран да издържа на земетресения от над 9-а степен по скалата на Рихтер.

Строителството продължава 816 дни и завършва официално на 9 май 2018 г. Стойността му се изчислява на 228 милиарда рубли (около 3 милиарда евро).

На 15 май 2018 г. Путин откри официално автомобилната част от моста. Тогава той премина по него, шофирайки камион „КамАЗ“, а зад него се движеше колона със строителна техника, участвала в строежа. ЖП участъкът е официално открит през декември 2019 г.

Предишна статияИлиян Василев: За да работиш с ГЕРБ, трябва да амнистираш корупцията на Борисов
Следваща статияБСП решава на Пленум дали да свиква Конгрес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук