Начало НОВИНИ Атака в Запорожие: Руски обстрел в „анексиран“ град уби 17 души

Атака в Запорожие: Руски обстрел в „анексиран“ град уби 17 души

0

Най-малко 17 души са били убити при руски ракетни удари по югоизточния град Запорожие, съобщи украинското министерство на отбраната.

Още десетки са ранени, а няколко жилищни сгради са разрушени.

Градът е под украински контрол, но е част от регион, за който Русия твърди, че е анексиран миналия месец.

Запорожие беше удряно многократно през последните седмици, докато Русия отвръща на удара по градски райони, след като претърпя поражения в южната и североизточната част на Украйна.

Части от региона на Запорожие, включително атомната електроцентрала – която е на около 52 км от града – са под руски контрол от началото на инвазията.

Украинският областен управител на Запорожие Александър Старух каза, че 12 руски ракети са разрушили частично девететажна сграда и са сринали пет други жилищни сгради.

„Възможно е да има още хора под развалините. На мястото се провежда спасителна операция. Осем души вече са спасени“, каза той в Telegram.

Украинският президент Зеленски нарече обстрела „отново безмилостни удари по мирни хора“.

„Абсолютна подлост“, каза той. „Абсолютно зло. Диваци и терористи. От този, който е дал тази заповед, до всички, които са я изпълнили. Те ще носят отговорност. Със сигурност. Пред закона и пред хората.“

В самата централа ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза в събота, че ситуацията със сигурността се е влошила допълнително, след като обстрелът през нощта предишната нощ прекъсна цялото външно захранване.

Сега централата разчита на дизелови генератори за електричеството, от което се нуждае за охлаждане на реактора и друга важна ядрена безопасност, каза г-н Гроси.

МААЕ настоява за защитна зона, за да предотврати по-нататъшни щети на мястото. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела.

Карта, показваща четирите района на Украйна, които Русия твърди, че е анексирала миналия месец, плюс Крим, който е окупиран от 2014 г.
Междувременно руските водолази започват по-задълбочена проверка на щетите, нанесени от експлозията в събота на пътя и железопътния мост, свързващ окупирания Крим с Русия.

Въпреки че ограниченото движение е възобновено по едното платно, част от моста беше съборена от взрива.

Мерките за сигурност са засилени и руският президент Владимир Путин нареди пълно разследване.

Предишна статияВ Ню Йорк беше обявено извънредно положение поради липса на средства за подкрепа на имигрантите
Следваща статияБиков: Нов предсрочен вот би изиграл ролята на капката, която да прелее чашата и да разпадне българската политическа система

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук