Начало НОВИНИ Ураганите: защо имат женски имена и как се избират?

Ураганите: защо имат женски имена и как се избират?

0

Преди много години ураганите бяха наричани светците на епохата. От края на 19-ти век обаче те са заменени от собствени имена, по-специално на жени. Например най-актуалният случай: ураганът Джулия. Защо се случи това? Кой определя имената на ураганите?

Тъй като ураганите могат да продължат повече от седмица, множество циклони могат да съществуват едновременно. Затова, за да се избегне объркване, метеоролозите им дават имена.

Органът, който отговаря за назоваването на ураганите, е Световната метеорологична организация (СМО), специализирана агенция на ООН, създадена през 1950 г. със седалище в Женева, Швейцария.

Според официалния уебсайт на субекта, СМО има няколко функции, сред които тази да се посвети на международно сътрудничество и координация по отношение на състоянието и поведението на земната атмосфера, както и времето и климата, които генерира.

Настоящият процес е практичен и подреден. На първо място, имената се определят от комисия на Световната метеорологична организация, която поддържа ротационни списъци с имена за всеки басейн на тропически циклон, които имат шест години за използване.

Трябва да се отбележи, че имената могат да се използват повторно, стига преди това да не са идентифицирали силна буря. 

Като цяло тропическите циклони, ураганите и тайфуните имат имена, които са познати на хората във всеки регион, така че да са лесни за запомняне.

По този начин хората ще вземат необходимите предпазни мерки за намаляване или избягване на бедствия.

Преди прилагането на системата, която понастоящем се следва за наименуване на ураганите, през 19-ти и началото на 20-ти век тропическите бури на Антилските острови бяха кръстени на светеца на деня, в който са се случили. Сред най-известните примери имаме „Санта Ана“, която опустоши Пуерто Рико през 1825 г., както и „Сан Фелипе“, която удари Испания през 1928 г.

Наименованието на ураганите се променя в края на 19-ти век, когато австралийският метеоролог Клемент Враг за първи път използва собствено име за тези метеорологични явления.

Всичко започна с Clement Wragge. Всъщност, след като използва имена от гръцката митология и политици, които не му харесват, той е склонен да нарича ураганите с женски имена, практика, която Съединените щати ще направят официална през 1953 г.

И накрая, с кампаниите на феминистката Рокси Болтън и други активистки, американските власти бяха убедени да използват отново мъжки имена през 1979 г.

Това е доста често срещан въпрос и обяснението е доста невероятно. Според проучване, публикувано в списание Proceedings of the Natural Academy of Science през 2014 г. и проведено от учени от Университета на Илинойс, се стигна до заключението, че ураганите, кръстени на жени, обикновено имат по-голям брой жертви.

Причината е, че населението не им е отдавало необходимото значение, поради което мерките за защита са били намалени. Предвид това Националният център по ураганите подчерта, че гражданите трябва да обърнат внимание на тези метеорологични явления, независимо дали се наричат ​​„Сам“ или „Саманта“.

Ураганът Фиона, който пристигна в Пуерто Рико на 18 септември, накара правителството да обяви състояние на голямо бедствие, тъй като причини наводнения и остави 1,4 милиона души без електричество.

Предишна статияБСП решава на Пленум дали да свиква Конгрес
Следваща статияВ Ню Йорк беше обявено извънредно положение поради липса на средства за подкрепа на имигрантите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук