Начало БЪЛГАРИЯ Газът поевтинява драстично в България

Газът поевтинява драстично в България

0

„Булгаргаз“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за утвърждаване на цена за месец ноември в размер на 166,14 лева за мегаватчас, съобщиха от дружеството.

Предложената цена е приблизително два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове. Тази съществена разлика се дължи на изключително конкурентните цени, получени в рамките на проведената от „Булгаргаз“ тръжна процедура за доставка на природен газ, както и на възможността да бъдат доставени пълните азерски количества.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов аргументира очакванията си за продължаващо поевтиняване на синьото гориво и през следващия месец.

„Европейските газохранилища са напълнени 91%. По тази причина, независимо от усложняващата се обстановка в Украйна, считам, че възможностите на Владимир Путин да използва природния газ като оръжие в тази ситуация, се изчерпаха. Освен, че Европа е подготвена за отоплителния сезон, но заедно с това ще отбележа, че Германия буквално до месец ще пусне два терминала за регазификация на северното си крайбрежие. В същото време газопровода Норвегия – Дания – Полша и нашия интерконектор са вече функционални и Европа се освобождава от руския природен газ“, каза той, цитиран от БНР.

За октомври КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh, което бе с 34% по-ниска стойност спрямо септемврийската. Само преди два месеца синьото гориво се търгуваше по 354.03 лева за мегаватчас.

Предишна статияГен. Ангелов: ПП и БСП настройват българите срещу модернизацията на армията
Следваща статияСедмокласник размаха газов пистолет в училище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук