Начало БЪЛГАРИЯ Румен Гечев: България не трябва да влиза в геополитическите игри на други...

Румен Гечев: България не трябва да влиза в геополитическите игри на други страни

0

Защо беше споменато името на България при взривяването на мост в Крим? Всички ние не искаме да е така, дано нямаме отношение. Нашите служби за сигурност трябва да проверят дали е така и да покаже доказателства. Както и руската страна, ако твърди нещо, трябва да покаже съответните доказателства. Това заяви Румен Гечев от БСП в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Според него Русия няма да атакува България.

Ние искаме да се изчисти името на България. И г-н Борисов направи сравнение с папата. Веднъж бяхме замесени и папата каза, че не сме замесени. Този, който замеси България, трябва да докаже дали е така или да се извини. Българските служби трябва да си свършат работата, каза още Гечев.
Няма нужда да се плашим допълнително, защото войната се води на няколко стотин километра от нас. България не трябва да бъде въвличана във войната и да изнася оръжие. Това е позицията на БСП и ако се стигне до гласуване в парламента ще гласуваме против, отбеляза Гечев, цитиран от novini.bg.

За мен е много странно обвързването на БСП с руски интереси, ние сме българска партия. Нямаме такива контакти и специални отношения. Позицията на БСП е българска и се споделя от болшинството от народа. Признаването на територии трябва да става според устава на международното право. Ние признаваме международното право. Но ние признахме и Косово, ако не признаем референдумите в Украйна – това са двойни стандарти, посочи още Румен Гечев.

По думите му България не трябва да влиза в геополитическите игри на други страни.

Всички конфликти са завършвали с преговори. БСП настоява всички замесени страни да седнат на масата на преговорите. По никакъв начин да не участва в тези игри, добави още представителят на БСП.

Гечев коментира и предстоящите преговори за съставяне на правителство.

Ние ще водим преговори с всички партии, освен ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Ще преговаряме с потенциалните партньори, ако се създаде програма, която да помогне да излезем от кризите, затова ще водим разговори. Убедени сме, че е по-добре да има редовно, а не служебно правителство. Малко вероятно е да се създаде правителство с втория мандат. По-скоро с третия мандат, но в политиката е имало доста завои, така че всичко е възможно в рамките на Конституцията на България, смята Румен Гечев.

Предишна статияМоскаленко: Атаките срещу Киев са планирани преди взрива на Кримския мост. Няма българска следа
Следваща статияЧаст от сателитите Starlink над Украйна не работят

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук