Начало НОВИНИ Вече има дата за коронацията на крал Чарлз III, потвърди Бъкингамският дворец

Вече има дата за коронацията на крал Чарлз III, потвърди Бъкингамският дворец

0

Крал Чарлз III от Обединеното кралство ще бъде коронясан в събота, 6 май 2023 г., на тържествена церемония в лондонското Уестминстърско абатство заедно с кралицата Камила, съобщи Бъкингамският дворец във вторник.

73-годишният британски монарх, който се възкачи на трона автоматично след смъртта на майка си Елизабет II на 8 септември, ще получи след период от няколко месеца на траур и подготовка за церемонията короната, скиптър и кълбо, символи на неговото управление.

Религиозният ритуал, отслужен от архиепископа на Кентърбъри, Джъстин Уелби, „ще отразява ролята на монарха днес и ще гледа към бъдещето, като същевременно се корени в величието и историческите традиции“, описват от двореца.

Коронацията е ритуал, който остава почти непроменен от норманското завладяване на Англия през 1066 г. и се празнува от почти 900 години в Уестминстърското абатство.

Очаква се майската църковна служба да включва основните традиционни елементи, които са били повтаряни без промяна от векове, заедно с някои нови компоненти, в съответствие с „духа на нашето време“, предложи Бъкингам.

Сред коментаторите на монархията в Обединеното кралство се очаква Чарлз III да избере малко по-скромна церемония от пищната коронация на майка му на 2 юни 1953 г. и че тя отразява желанието му да приложи някои строги икономии към британците кралска особа..

Новият монарх ще се закълне пред архиепископа в намерението си да управлява своята страна и останалите 14, от които той е държавен глава, включително Австралия, Канада и Нова Зеландия, „според техните съответни закони и обичаи“, както и прилагайки „закон и справедливост” в техните решения.

Камила ще бъде коронясана заедно с Карлос III като кралица-консорт с „подобна, макар и по-проста“ литургия, както е описано от Бъкингамския дворец.

Само в случай, че новият монарх е жена, съпругът й не е коронясан с нея, както беше със съпруга на Елизабет II, принц Филип от Единбург.

Официалните говорители на британския крал ще предложат „своевременно“ повече подробности за организацията на церемонията през следващата година, която през 1953 г. събра държавни и правителствени ръководители от Британската общност и много страни в Лондон.

Предишна статияРусия изстреля 83 ракети и 17 „дрона самоубийци“ срещу Украйна
Следваща статияРусия обяви Facebook, Instagram и WhatsApp за терористични и екстремистки организации

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук