Начало БЪЛГАРИЯ Доц. Кунчев: Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем...

Доц. Кунчев: Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост

0

„Никой не може да бъде 100% сигурен кога ще дойде грипната вълна. Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи. През декември бройката се увеличава, а пикът се достига през януари“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев на брифинг.

„Много често се задава въпросът кой е най-подходящият момент за поставяне на антигрипна ваксина. Точно сега е най-подходящото време – от сега до края на годината, но колкото по-рано, толкова по-добре. Не съм склонен да правя прогнози колко ще е тежка грипната вълна. Но Австралия и Нова Зеландия, които са в Южното полукълбо, се сблъскаха с най-тежката си грипна епидемия от четири години насам. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. Имунитетът на хората към грипните заболявания е намалял“, уточни той.

„Тази година стартираме кампанията за ваксинация и превенция навреме. Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост“, предупреди доц. Кунчев.

Предишна статияРусия обяви Facebook, Instagram и WhatsApp за терористични и екстремистки организации
Следваща статияСЗО предупреди за възраждането на смъртоносна болест, причинена от изменението на климата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук