Начало НОВИНИ Защо Финландия иска от населението да купува йодни таблетки пред лицето на...

Защо Финландия иска от населението да купува йодни таблетки пред лицето на ядрена заплаха?

0

Министерството на социалните въпроси и здравеопазването на Финландия днес, вторник, 11 октомври, поиска от населението под 40 години да закупи таблетки калиев йодид като превантивна мярка срещу ядрена заплаха.

Както обясниха в изявление, в момента във Финландия няма хапчета с йод за продажба за деца под три години, така че здравните центрове трябва да ги внасят и да ги раздават на родители и бременни жени.

Финландия, която има обща 1340-километрова граница с Русия, от десетилетия е разработила цялостен план за подготовка на населението си за възможни войни, ядрени аварии и природни бедствия. Миналата пролет много финландци се запасиха с йодни таблетки, след като руснаците започнаха военната си офанзива срещу Украйна, страхувайки се от възможен ядрен конфликт.

Скандинавската страна разполага с огромна мрежа от убежища за гражданска защита, големи стратегически резерви от доставки и протоколи за спешни случаи, за да се справи с почти всякакви обстоятелства.

Властите са направили това искане превантивно в случай на риск от ядрена радиация. Калиевият йодид е йодна сол, която предотвратява усвояването на радиоактивен йод от щитовидната жлеза, което може да причини рак или увреждане на жлезата, когато тялото е изложено на ядрена радиация.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва консумацията на йодни таблетки при ядрена авария за хора до 40 години и за бременни жени за защита на плода.

Финландските власти припомниха, че най-ефективният начин за намаляване на излагането на радиация е да се приютите на закрито, докато консумацията на калиев йодид е „допълнителна предпазна мярка“.

Те също така помолиха гражданите да не приемат хапчетата сами и да изчакат органите за гражданска защита да пуснат спешно предупреждение, ако е необходимо.

Йодните таблетки са изчерпани във финландските аптеки
Аптеките във Финландия изчерпаха запасите си от йодни таблетки за няколко часа, след като министерството на социалните въпроси и здравеопазването на скандинавската страна поиска във вторник от населението да ги купува като превантивна мярка в случай на риск от ядрено облъчване.

Асоциацията на финландските фармацевти потвърди в изявление, че таблетките калиев йодид са „временно“ изтеглени от всички аптеки в страната, въпреки че ще бъдат налични отново „в близко бъдеще“.

С информация от EFE.

Предишна статияПутин: Русия подкрепя ограничаването на разпространението на ядрени военни технологии
Следваща статияРусия изстреля 83 ракети и 17 „дрона самоубийци“ срещу Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук