Начало НОВИНИ Русия обяви Facebook, Instagram и WhatsApp за терористични и екстремистки организации

Русия обяви Facebook, Instagram и WhatsApp за терористични и екстремистки организации

0

Русия включи вчера, 11 октомври, технологичния гигант Meta, компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, в списъка на терористичните и екстремистки организации.

С това решение се проправя път за откриване на съдебни дела срещу потребителите на гореспоменатите социални мрежи.

Meta влезе в селекцията, направена от руския финансов надзор Rosfinmonitoring, така че мултинационалната компания да няма пари да финансира дейността си в тази страна.

Руското правосъдие забрани дейността на технологичния гигант миналия март, след което дейностите на Facebook и Instagram бяха блокирани, мярка, която не засегна WhatsApp.

Главната прокуратура поиска да наложи вето на дейността на Meta, след като временно отмени забраната за жителите на няколко страни да публикуват информация, призоваваща към насилие срещу руски граждани, след „специалната военна операция“, започната от Кремъл в Украйна.

В изявление говорителят на компанията Анди Стоун обясни, че изключенията са разрешени временно поради инвазията на Русия в Украйна, ако не включват „достоверни“ смъртни заплахи срещу руски цивилни.

Мета обаче допусна призиви за смъртта на руския президент Владимир Путин и беларуския му колега Александър Лукашенко, отправени от Украйна, Полша и самата Русия.

С информация от EFE и AFP

Предишна статияВече има дата за коронацията на крал Чарлз III, потвърди Бъкингамският дворец
Следваща статияДоц. Кунчев: Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук