Начало НОВИНИ СЗО предупреди за възраждането на смъртоносна болест, причинена от изменението на климата

СЗО предупреди за възраждането на смъртоносна болест, причинена от изменението на климата

0

Холерата се завърна и привлече вниманието на Световната здравна организация (СЗО). Тази институция предупреди, че смъртоносната болест възкръсва по целия свят поради изменението на климата, от което страда нашата планета.

Според международната организация има 30 държави, които са регистрирали сериозни случаи на холера през първите девет месеца на 2022 г. Поради тази причина СЗО е поискала от производителите на ваксини да увеличат производството си.

„Не само виждаме повече огнища, но и повече смъртоносни огнища. Данните, с които разполагаме (които са ограничени), показват, че средната смъртност от случаите досега тази година е почти три пъти по-висока от последните пет години“, каза Тедрос Адханом, директор на СЗО.

По същия начин в Хаити бяха официално съобщени два потвърдени случая, 20 с предполагаема инфекция и седем смъртни случая. В страната не са докладвани пациенти с това смъртоносно заболяване повече от 30 години.

Междувременно в Азия повече от 10 000 предполагаеми случая на холера са регистрирани в Сирия през последните шест седмици.

От своя страна ливанското министерство на здравеопазването потвърди първия гражданин с холера от 1993 г.

Тедрос Аданом също така обясни, че споменатата болест има като фокус на инфекция местата, където замърсяването на околната среда има най-голямо въздействие.

„Холерата процъфтява от бедността и конфликтите, но сега се подхранва от изменението на климата. Екстремните метеорологични явления, като наводнения, циклони и суши, допълнително намаляват достъпа до чиста вода и създават идеалната среда за разпространение на холера“, каза представителят на СЗО.

Заслужава да се отбележи, че холерата е остра диарийна инфекция, причинена от поглъщане на храна, заразена с Vibrio cholerae bacillus.

За това директорът на СЗО уточни, че са необходими ваксини и достъп до питейна вода.

Предишна статияДоц. Кунчев: Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост
Следваща статияПутин: Газовите кранове все още могат да бъдат завъртени към ЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук