Начало НОВИНИ Технологичният гигант Microsoft укрива данъци в много страни

Технологичният гигант Microsoft укрива данъци в много страни

0

В публикувано проучване се твърди, че технологичният гигант Microsoft е избегнал плащането на милиарди данъци във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия – страни, в които има изгодни договори с публичния сектор – поради сложната си корпоративна структура.

Според Центъра за отчетност и изследване на корпоративното данъчно облагане (Cictar) компанията е лишила държавната хазна от така необходимите приходи, докато е получавала пари от данъкоплатците.

„В много случаи през последните години Microsoft е плащала нулеви данъци, като е прехвърляла печалбите си към компании, регистрирани на Бермудските острови и други известни данъчни убежища“, се казва в изявлението на Cictar.

Според проучването Microsoft Global Finance – ирландско дъщерно дружество, което има статут на данъчен резидент на Бермудските острови – е консолидирало инвестиции за над 100 млрд. долара и въпреки оперативната печалба от 2,4 млрд. долара не е платило никакъв данък през 2020 г.

В друг пример Microsoft Singapore Holdings отчита печалба от дивиденти в размер на 22,4 млрд. долара през 2020 г., но обявява данъчно задължение от едва 15 долара.

„Microsoft се хвали с маржове на печалба от над 30% за своите акционери. Въпреки това в Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия подадените документи показват възвръщаемост от три до четири процента“, казва Джейсън Уорд, анализатор в организацията.

„Не изглежда правдоподобно, че тези богати пазари имат толкова драматично ниски резултати“, каза той и нарече „този вид несъответствие… огромен червен флаг за избягване на данъци“.

“ Microsoft лишава публичния сектор от така необходимите приходи“, докато „печели милиарди като държавен изпълнител, с договори на всички нива на управление и в почти всяка страна“, заяви Cictar.

Според проучването през последните пет години компанията е подписала обществени договори на стойност най-малко 3,3 млрд. долара във Великобритания, САЩ, Австралия и Канада.

Microsoft е обект на разследване от страна на данъчните власти в САЩ и други страни, включително Австралия, и „повече от 80% от общите й чуждестранни приходи се насочват през Пуерто Рико и Ирландия“, се казва в доклада.

Microsoft заяви, че спазва „всички местни закони и разпоредби“ в страните, в които оперира.

„Ние обслужваме клиенти в страни от цял свят и нашата данъчна структура отразява този глобален отпечатък“, се казва в изявление на компанията.

Източник: БГНЕС, АФП

Предишна статияС 1,4 млрд. лева повече разходите са направени за пенсии от началото на годината
Следваща статияФранция изпраща на Германия газ за първи път на фона на руската енергийна криза

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук