Начало НОВИНИ Франция изпраща на Германия газ за първи път на фона на руската...

Франция изпраща на Германия газ за първи път на фона на руската енергийна криза

0

Франция изпрати газ на Германия за първи път в знак на „европейска солидарност“ на фона на нарастващия енергиен натиск.

Газът, доставян по тръбопровод, е част от споразумение между страните за облекчаване на енергийния недостиг, след като Русия затвори крановете за Европа.

Въпреки че новият поток е по-малко от 2% от ежедневните нужди на Германия, той е добре дошъл, тъй като Берлин се бори да разнообрази енергията си.

Русия е обвинявана, че използва доставките на газ като оръжие срещу Запада след нахлуването в Украйна.

Френският мрежов оператор GRTgaz каза, че първоначално ще доставя 31 гигаватчаса на ден чрез тръбопровод от френското гранично село Обергайлбах.

Максималният дневен капацитет на новия газов поток е 100 GWh, се казва в съобщението.

Миналия месец в споразумението за енергийна солидарност Германия се ангажира да осигури допълнително електричество на Франция, когато е необходимо, а в замяна Франция се съгласи да помогне на Германия с доставки на газ.

„Ако нямахме европейска солидарност и интегриран, обединен пазар в момента, щяхме да имаме сериозни проблеми“, каза френският президент Еманюел Макрон в сряда.

Франция е по-малко засегната от спирането на газовите кранове от Русия, тъй като повечето от нейните енергийни нужди се задоволяват от Норвегия и чрез доставки на втечнен природен газ.

Руската инвазия в Украйна през февруари доведе до скок на цените на газа, а клиентите от ЕС са изправени пред рекордни тарифи тази зима.

Дотогава Германия разчиташе на Русия за 55% от своя газ. Тя намали това до 35% и иска в крайна сметка да намали вноса до нула.

Германия също увеличава използването на въглища и удължава живота на електроцентралите, които трябваше да бъдат затворени – въпреки отрицателното въздействие върху околната среда.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел каза, че не съжалява, че е разчитала на Русия като основен доставчик на газ през 16-те си години в правителството.

Германското правителство се надява да намали потреблението на газ с 2%, като ограничи използването на осветление и отопление в обществени сгради тази зима.

Руският президент Владимир Путин каза в сряда, че газовите кранове все още могат да бъдат отворени към Европа и че „топката, както се казва, сега е в полето на Европейския съюз“.

„Ние не ограничаваме никого в нищо“, каза той и добави, че Москва е готова да достави допълнителни количества газ през есенно-зимния период.

Но въпреки думите на Путин, възобновяване на доставките на газ за Европа изглежда малко вероятно.

„Северен поток 1“, най-големият руски газопровод за Европа, беше затворен за неопределено време през август по технически причини, а през септември бяха открити редица течове.

Проектът „Северен поток 2“, който трябваше да бъде пуснат в експлоатация тази година, беше отказан оперативен лиценз от Германия заради инвазията. Открити са течове и по този тръбопровод.

Предишна статияТехнологичният гигант Microsoft укрива данъци в много страни
Следваща статияМъск отказва повече да финансира интернет сателитите в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук