Начало БЪЛГАРИЯ Зарков: Имаме нужда от действащ парламент

Зарков: Имаме нужда от действащ парламент

0

Имаме нужда от действащ парламент, ще има много важни индикации още идната седмица – избора на председател на НС, първите заявки. Това заяви служебният минситър на правосъдието Крум Зарков по БНТ.

Допълни, че има много предизвикателства пред новия парламент и малко време те да бъдат свършени.

Акцентира, че предстои много работа по законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и проектобюджета за следващата година.

От Министерството на правосъдието ще предоставят на банките на депутатите проектозаконите, по които са работили през последните месеци. Това е дълъг процес, ние имахме смелостта да го завършим, каза Зарков и даде пример за Закона за личния фалит, по който в различни варианти се работи 10-12 години.

Правосъдният министър каза, че сега има идея, чака се становище на Венецианската комисия, по отношение на съдия, който да проверява отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. У нас витае усещането, че има недосегаеми, въпросът е в това кои дела не стигат до съда, този монопол трябва да може да бъде разбит, призова Зарков.

Според него проектозаконите на служебния кабинет са добра рамка, от която депутатите от 48-ото НС могат да се възползват. В съдебната система има въпроси, които да ангажират всички, в това число и опозиция. Такъв е въпросът за избора от парламента на членове на ВСС, каза Зарков. По думите му заради непрекъснтатите избори не бива да се предизвиква конституционна криза.

Предишна статияСтефан Янев: В момента доста от партиите упражняват предизборна реторика, вместо да седнем и да водим диалог
Следваща статияВладислав Панев: Служебният кабинет показа защо на България не ѝ е нужна президентска република

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук