Начало НОВИНИ Най-малко 22 загинали и 30 блокирани при експлозия във въглищна мина в...

Най-малко 22 загинали и 30 блокирани при експлозия във въглищна мина в Турция

0

Най-малко 22 миньори загинаха, други 17 бяха ранени, а около трийсет все още са в капан след експлозия, регистрирана този петък във въглищна мина в Амасра, в турската провинция Бартин, на брега на Черно море, съобщи правителството.

При експлозията, избухнала в шахта на въглищна мина Амасра в Бартин, най-малко 22 души са загубили живота си, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, а спасителните дейности продължават.

От 17-те ранени осем са в интензивно отделение, четирима се лекуват амбулаторно, а петима са в полевата болница, създадена на мястото на бедствието, каза Коджа в профила си в Twitter.

Малко преди това министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу каза, че 110 миньори работят в мината и 49 от тях са в района, засегнат от експлозията.

Губернаторът на провинция Бартин Нуртач Арслан по-рано обясни, че 44 миньори са били на 300-метровото ниво, където е станала експлозията, а други петима са били на 350 метра под земята.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, който също присъства на Амасра, каза пред медиите, че според първоначалните оценки бедствието е причинено от експлозия на камина.

„Има няколко частични свлачища“, обясни Дьонмез, поради което все още неопределен брой миньори са блокирани в мината, вероятно около 30, каза пред медиите кметът на Амасра Речай Чакир.

„Ние не знаем нищо. Имаше прах и дим, не можахме да видим какво се случи. Измъкнах се сам. Тези от нас, които бяха малко далеч, усетиха само натиска на експлозията, но не можахме да видим нищо”, каза за НТВ миньор, който напусна шахтата преди пристигането на спасителните екипи.

Според турския вестник Evrensel доклад на Сметната палата вече е привлякъл вниманието към този кладенец през 2019 г. Той посочи, че е имало големи течове на газ с риск от експлозия.

Турция редовно страда от сериозни аварии в мини за въглища и лигнит, за които синдикатите обвиняват лошите мерки за безопасност в лошо регулиран и контролиран сектор.

Най-голямото бедствие се случи през май 2014 г. в мина в Сома, в западната провинция Маниса, когато 301 миньори загинаха при пожар, причинен от електрическа експлозия в шахта.

Предишна статияПутин прекратява „масивните“ атаки срещу Украйна и Зеленски обещава да победи Русия
Следваща статияЙотова: Нека не бързаме и предварително да зачертаваме възможността за редовно правителство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук