Начало БЪЛГАРИЯ Военният министър: Украйна иска системи за ПВО, но ние нямаме излишни

Военният министър: Украйна иска системи за ПВО, но ние нямаме излишни

0

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв. От неговите думи обаче се разбра, че поне Министерство на отбраната няма никакво намерение да откликне на украинската молба, защото няма излишно оръжие. 

Внасяме проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на Народното събрание. Това обяви в официална позиция Демократична България. Макар и това да не

„България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности“, коментира Стоянов  и попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.

България пропусна да се докаже като достоен член на НАТО, както и възможността да се сдобие за нула време със съвременно западно въоръжение. Най-висшата част от държавното си ръководство – от

Стоянов обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. „Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам – България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, категоричен бе военният министър.

В материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си коментира, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа, по-специално

Кибератаките срещу сайтове на институции в България са заради замесването на името на страната ни във взрива на Кримския мост, обяви още служебният министър на отбраната.  „Сайтът на Министерство на отбраната беше атакуван, имаше кибератака. Беше отразена добре. Лично мое мнение е, че замесването на името на България във взирва на Кримския мост, заедно с кибератаките, са свързани действия.

Това не е случайно. Може би някой ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България затова, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка България не е е участвала нито във взрива, но в крайна сметка хакерската атака беше отбита успешно. Проблем със сайта на Министерство на отбраната нямаше“, заяви Стоянов.

Сайтовете на редица министерства и президентството бяха атакувани от хакери днес, като групата зад опита се представя за руската KILLNET. Атаката е била овладяна, а ГДБОП и ДАНС проверяват случая.

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг на НАТО вече е подсилен: „Има четири многонационални бойни групи – България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни Стоянов, който подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.

Той коментира и, че ядреното оръжие се разглежда като възпиращо, а не нападателно. „Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, смята той. НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. „Нищо чрезвичайно няма в случая”, заяви Стоянов.

„Българските политици могат да приземят бойната ни авиация, като откажат да чуят експертите за пореден път. В момента ударната ни авиация се намира в изключително тежко състояние”, предупреди той. Стоянов каза, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 г. И то при съществено условие – да успеем да доставим вече договорените двигатели. „В момента подготовката на летателния състав е изключително ниска. Хората не летят достатъчно. Изключително рисково е всяко излитане и кацане с нашите самолети. Не заради техниката, а защото нямаме достатъчно изправна техника, за да подготвяме летателния състав”, добави министърът.

Той подчерта, че инсинуациите как служебното правителство купува „Грипен”-и са меко казано неуместни. „Противопоставянето на експертизата с политиката доведе до това, че в момента ние нямаме западен самолет, с който да носим бойното си дежурство. Ако бяха послушали експертизата, в момента щеше да има”, каза още министър Стоянов. Според него да дойде съюзна държава, която да носи дежурствата на авиацията ни, ще бъде „срам”.

Предишна статияЙотова: Нека не бързаме и предварително да зачертаваме възможността за редовно правителство
Следваща статияРумен Гечев: САЩ трябва да платят неустойка за забавянето на доставката на F-16

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук