Начало НОВИНИ ЕС планира 40 млрд. евро за енергийни помощи

ЕС планира 40 млрд. евро за енергийни помощи

0

Европейският съюз планира да отпусне 40 млрд. евро от фондовете на блока в подкрепа на европейските граждани и компании в условията на енергийна криза и повишаващи се цени, съобщи агенция „Блумбърг“, като се позова на проекта за пакет от мерки, предложен от Европейската комисия.

Очаква се Комисията да разреши на европейските правителства да използват средства от съществуващите кохезионни фондове за подпомагане на малки и средни предприятия, засегнати от повишаването на цените, включително на газа и електроенергията, и за подпомагане на плащането на сметките на домакинствата, уязвими от енергийната криза.

Беше отбелязано, че окончателната сума, която ще бъде на разположение на отделните държави от ЕС, ще зависи от размера на средствата от тези фондове, които правителствата не са използвали досега.

Европейската комисия ще представи днес още един пакет от мерки за преодоляване на енергийната криза в ЕС, който се очаква да доведе и до намаляване на цените на газа.

Очакваните във вторник нови предложения на ЕК за мерки в областта на енергетиката ще трябва да бъдат разгледани и одобрени от страните от ЕС. Министрите на енергетиката могат да ги обсъдят на 25 октомври, а за вземане на решения може да бъдат свикани допълнителни заседания.

Предишна статия13 души са загиналите при катастрофата със Су-34 в Русия
Следваща статияСилна контролирана експлозия в завод „Арсенал“ стресна Казанлък

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук