Начало БЪЛГАРИЯ Крум Зарков: Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени

Крум Зарков: Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени

0

Засега нещата за съставяне на правителство не изглеждат оптимистично, каза в интервю за БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той уточни, че ако служебно правителство трябва да продължи да управлява, ще заяви дали би продължил да работи в него или ще се отдаде на каузата „БСП“.

„Битка не, но кауза имам. Този въпрос, ако ми бъде зададен, тогава ще търся и неговия отговор и ще го дам публично.“

Това, което трябваше да напише Министерството на правосъдието бе написано. Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени, подчерта Зарков преди старта на 48-ото Народно събрание утре.

„ПВУ не е само наименование на законите, а ангажимент за дълбоки реформи, с тирета вътре, които трябва да бъдат изпълнени. Този план е такъв, какъвто е. Депутатите ще се наложи да държат сметка за това, с което вече сме се ангажирали, за да не се окаже, че определен закон, чието заглавие отговаря на Плана, съдържанието му се разминава, което ще бъде пречка – няма да може да започне усвояването по прословутия втори транш.“

По този план в различните му варианти са работили почти всички партии, допълни той.

Трябва да бъдем амбициозни и реалисти едновременно, подчерта Крум Зарков.

Относно антикорупционния закон министър Зарков коментира, че сме се ангажирали да създадем независима агенция за корупцията по високите етажи на властта, която да има разследващи функции.

„По отношение на конфликта на интереси – за да бъде ефективна и работеща, тази комисия трябва да се занимава само с едно нещо – обратното на това, което беше КПКОНПИ, събрала много различни процедури, много различни задачи на едно място. Крайно време е да поставим въпроса там, където е – корупцията по високите етажи на властта и наказателното ѝ преследване. Защото основната критика, която получаваме, е – няма осъдени.“

„Има различни видове популизъм. Напоследък в България се появи понятието наказателно-правен популизъм“, коментира правосъдният министър в предаването „Преди всички“.

Съветът за криминологични изследвания има за цел да изследва емпиричните данни, така че НК да стане ефективен, а наказателно-правният популизъм – да бъде смекчен, изтъкна той относно възстановяването на дейността на съвета.

„Главният прокурор би трябвало да е най-обран в своите приказки, но не е така. Това замерване между институции за това кой е виновен, не знам на кого върши работа.“

Засега не изглежда въобще реалистично този състав на Висшия съдебен съвет за потърси отговорност от Иван Гешев, каза още Зарков.

По думите му не конституционното решение, а бездействието на НС прави мандата на ВСС неограничен.

„Няма такова напрежение, каквото този синдикат се опитва да създаде и да изкара“, посочи Зарков относно сигналите, които един от синдикатите в системата на местата за лишаване от свобода дава в публичното пространство.

Според Зарков с добра организация никой няма да загуби, а всички ще спечелят при преминаване на 12-часов работен ден.

„24-часова смяна за тези места, за които говорим, е голямо изпитание.“

Правосъдният министър увери, че ще се срещне със синдиката, от който твърдят, че се поражда напрежение в системата, но „натиск и заплаха не са неща, които могат да ни повлияят.“

Предишна статияИзтребител СУ-34 се вряза в девететажна жилищна сграда в град Ейск в Южна Русия
Следваща статияБабикян: Ако нямаше война, ГЕРБ и “Възраждане” вече щяха да са женени. В това легло са влизали всички

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук