Начало БЪЛГАРИЯ Новите 240: Депутатите от 48-ото Народно събрание положиха клетва

Новите 240: Депутатите от 48-ото Народно събрание положиха клетва

0

С тържествено заседание днес се открива новоизбраното 48-мо Народно събрание.

Президентът Румен Радев ще направи обръщение –  към българските граждани и към народните представители, а седемте политически сили ще представят в декларации своите приоритети.

Първото заседание на новия парламент ще бъде открито в 9 часа от най-възрастния депутат – Вежди Рашидов, избран от листата на ГЕРБ-СДС.

Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. Очаква се президентът Румен Радев да призове политическите сили към отговорност за съставяне на правителство и да обещае максимално дълъг срок за изпълнение на конситуционната процедура по сформиране на редовен кабинет.

В 48-ото Народно събрание ще има седем парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“, която е най-новата политическа сила в българския парламент.

Още преди официалното откриване на 48-ото Народно събрание надделя политическото съгласие, съобразено и с препоръката на Европейския съюз за протоколните практики от март – посланиците на Руската федерация и на Беларус да не бъдат канени на официални събития. Така руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат част от тържественото откриване на 48-я парламент. 

Предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение на днешното първо пленарно заседание не събра достатъчно подкрепа.

Част от процедурата днес е изборът на председател и заместник-председатели на парламента. Четири политически сили обявиха, че ще предложат свои кандидати за председателското място в 48-я парламент. ГЕРБ-СДС предлагат Росен Желязков, „Продължаваме промяната“ – Никола Минчев, БСП ще номинира за председател Кристиан Вигенин, а „Възраждане“ – Петър Петров. 

Ясни са председателите на парламентарните групи – Десислава Атанасова на ГЕРБ-СДС, Андрей Гюров – тази на „Продължаваме промяната“, лидерите на ДПС – Мустафа Карадайъ, на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, на БСП – Корнелия Нинова, на „Български възход“ – Стефан Янев ще оглавят и парламентарните си групи, а съпредседателят на ДБ Христо Иванов ще бъде отново начело на групата им в парламента, а Атанас Атанасов отново ще е предложението им за земестник-председател на Народното събрание от тяхната квота.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място и в 48-ия парламент, поиска от избраните си народни представители като първа задача законодателно да търсят подкрепа за удължаване действието на бюджета за 2022 година.

На първото заседание на новия парламент освен президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова ще присъства премиерът Гълъб Донев и министрите от служебния кабинет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук