Начало НОВИНИ Американски военни самолети прехващат руски бомбардировачи близо до Аляска

Американски военни самолети прехващат руски бомбардировачи близо до Аляска

0

Американски изтребители F-16 прехванаха два руски бомбардировача в международното въздушно пространство близо до щата Аляска, съобщиха във вторник от Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD).

Бомбардировачите Ту-95 бяха подслушвани в понеделник, след като „влязоха и действаха в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска“, се казва в изявление на NORAD.

Американското командване уточни, че руските самолети „останаха в международното въздушно пространство и не навлизаха във въздушното пространство на САЩ или Канада“.

Идентификационната зона за противовъздушна отбрана (известна с акронима ADIZ) е периметър, в който въздушният трафик се наблюдава от въоръжените сили на една или повече държави, извън тяхното национално въздушно пространство, за да има допълнително време за реакция в случай на враждебна маневра.

Докато напрежението между Съединените щати и Русия е високо заради нахлуването на Москва в Украйна, NORAD каза, че атентаторите не са били разглеждани като заплаха или провокация.

„NORAD положително проследява и идентифицира чужди военни самолети, влизащи в ADIZ“ и „рутинно следи движенията на чужди самолети и, ако е необходимо, ги ескортира от ADIZ“, се казва в изявлението.

Русия редовно провежда военни учения по това време на годината, които включват изпитания на балистични ракети, въпреки че не е ясно дали присъствието на бомбардировачите е свързано с ученията.

Прехващанията на руски самолети в района, който е близо до източната граница на страната, са относително чести.

Предишна статияВ света има повече от 750 милиона недохранени хора
Следваща статияСЗО поддържа извънредна ситуация срещу COVID-19 пред лицето на несигурната еволюция на вируса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук