Начало НОВИНИ СЗО поддържа извънредна ситуация срещу COVID-19 пред лицето на несигурната еволюция на...

СЗО поддържа извънредна ситуация срещу COVID-19 пред лицето на несигурната еволюция на вируса

0

Световната здравна организация (СЗО) реши тази сряда, 19 октомври, да поддържа пандемията от COVID-19 като международна извънредна ситуация в областта на здравеопазването в лицето на постоянна несигурност, по-специално по отношение на еволюцията на вируса, който може да мутира.

„Въпреки че е очевидно, че глобалната ситуация се е подобрила от началото на пандемията, вирусът продължава да се променя и все още има несигурност и много рискове“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред репортери.

Това решение беше препоръчано от международна група експерти, които съставляват Комитета за извънредни ситуации на СЗО, който отговаря за оценката на всеки три месеца дали разпространението на дадено заболяване представлява заплаха за международното обществено здраве.

Според последните данни, докладвани от страните на СЗО, смъртните случаи от SARC-CoV2 са спаднали до ниво, сравнимо с началото на пандемията. В същото време две трети от населението на света е получило поне първоначалната доза от една от наличните ваксини срещу това заболяване.

Комисията по извънредните ситуации обаче подчерта, че неравенствата в нивата на ваксиниране не са изчезнали. По същия начин той уточни, че все още има проблеми с достъпа до антивирусни и други лечения в страните с ниски доходи.

Председателят на работната група Дидие Хусен обясни, че отмяната на извънредната декларация, свързана с коронавируса, може да доведе до отмяна на редица здравни и социални мерки точно преди очакваното увеличение на случаите в северното полукълбо през следващите години. месеца.

Също така известният френски хирург призна, че за първи път от началото на пандемията членовете на комисията са обсъдили възможността, предимствата и недостатъците от отмяната на обявяването на международно извънредно положение заради COVID-19.

В дебатите натежа несигурността, която съществува „относно последващата траектория на вируса, неговите генетични и антигенни характеристики, както и клиничното въздействие на бъдещи варианти“.

Друго опасение, което повлия на препоръката, беше свързано с трудностите при количественото определяне на тежестта, която представляват усложненията за националните здравни системи, като тромбоза, ендокринната система и други, които коронавирусът може да причини, както и дългият COVID.

Предишна статияАмерикански военни самолети прехващат руски бомбардировачи близо до Аляска
Следваща статияШвеция се отказва от „феминистката външна политика“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук