Начало НОВИНИ Швеция се отказва от „феминистката външна политика“

Швеция се отказва от „феминистката външна политика“

0

Новият външен министър на Швеция се отказа от пионерската си „феминистка външна политика“, като каза, че етикетът е станал по-важен от съдържанието му.

Тобиас Билстрьом каза: „Ние винаги ще подкрепяме равенството между половете“.

Предишното ляво правителство стартира политиката през 2014 г., като стана първото в света, което постави равенството между половете в центъра на отношенията си с други нации.

Самонареченото „феминистко правителство“ разроши перата в световен мащаб.

Билстрьом обяви моментите на радикална промяна на политиката, след като шведският премиер Улф Кристерсон представи новите си назначения в правителството във вторник.

„Равенството между половете е основна ценност за Швеция и това правителство, но ние няма да водим феминистка външна политика“, каза той.

„Защото етикетите върху нещата имат тенденцията да прикриват съдържанието“, каза той.

Онлайн уеб страницата за предишната политика на правителството вече не беше достъпна.

Бивш външен министър, Маргот Валстрьом, лансира политиката, подчертаваща важността на трите „R“: „права, представителство и ресурси“.

Правата на политическо участие в гражданското общество, икономическата еманципация и сексуалните и репродуктивните права бяха само част от водещите точки на външната политика.

Но шведският министър на равенството между половете Паулина Брандберг от Либералната партия, която преди това подкрепяше „феминистка външна политика“, каза, че „докато“ остава на поста, тя ще „се увери, че политиките на правителството са феминистки“.

Радикалната външна политика доведе до дипломатически спорове по света.

През 2015 г. забележките на Валстрьом относно резултатите на Саудитска Арабия по отношение на правата на жените и демокрацията накараха кралството да отзове своя посланик в Стокхолм.

След това Швеция бързо прекрати дългогодишна оръжейна сделка със Саудитска Арабия, след като блокира реч на бившия външен министър. Саудитска Арабия нарече изказванията „обидни“ и „явна намеса във вътрешните й работи“.

По време на престоя на Швеция в Съвета за сигурност на ООН през 2017 г. тя работи за включване на резолюция, че сексуалното насилие и насилието, основано на пола, може да бъде основание за санкции.

Шведското членство също насърчи защитниците на правата на жените от Сомалия и Нигерия да говорят в съвета.

Швеция също така твърди, че е помогнала да допринесе за нови политики относно политическото представителство на жените в Молдова и Сомалия, включването на проблемите на равенството между половете в мирното споразумение на Колумбия от 2016 г. и също така е допринесла за ново законодателство в около 20 държави, често свързано с насилието, основано на пола женско генитално осакатяване и детски бракове.

Политиката обаче не остана без критици. Шведска организация на гражданското общество разкритикува износа на оръжие на бившето правителство за авторитарни режими с досие на нарушения на човешките права.

Новото правителство, подкрепено от крайнодясна партия, също назначи 26-годишен министър на климата, в родината на тийнейджърката климатична активистка Грета Тунберг.

Новите назначения идват повече от месец след като шведите се отправиха към урните.

В петък беше обявено коалиционното правителство на малцинството в страната, след като г-н Кристерсон постигна сделка с две по-малки партии, християндемократите и либералите, въпреки че социалдемократите спечелиха най-голям дял от гласовете. Въпреки това лявата коалиция, която социалдемократите сформираха с други партии, беше с три места по-малка от дясната.

Най-големите победители на изборите на 11 септември бяха крайнодесните Шведски демократи, които се очертаха като втората по големина партия след социалдемократите – които доминираха шведската политика от 30-те години на миналия век – като взеха около един на всеки пет гласа. Родена от неонацистко движение в края на 80-те години на миналия век, антиимиграционната партия влезе в парламента с 5,7% от гласовете през 2010 г., увеличавайки това до 17,5% през 2018 г.

Въпреки че Шведските демократи ще останат извън правителството, те обещаха да го подкрепят в парламента, за да му осигурят мнозинство в замяна на политически ангажименти, особено по отношение на имиграцията и престъпността.

Предишна статияСЗО поддържа извънредна ситуация срещу COVID-19 пред лицето на несигурната еволюция на вируса
Следваща статияВърна ли се Борис Джонсън? Възможни сценарии и смени след оставката на Лиз Тръс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук