Начало НОВИНИ Върна ли се Борис Джонсън? Възможни сценарии и смени след оставката на...

Върна ли се Борис Джонсън? Възможни сценарии и смени след оставката на Лиз Тръс

0

Британският министър-председател, консерваторката Лиз Тръс, обяви този четвъртък, 20 октомври, оставката си само шест седмици след като дойде на власт, притисната в ъгъла от собствените си редици ден след катастрофален ден за нейното правителство.

„Като се има предвид ситуацията, не мога да изпълнявам мандата, за който бях избран от Консервативната партия“, каза Тръс, който стана ръководител на британското правителство, прекарал най-малко време начело на изпълнителната власт.

Нов вътрешен процес на гласуване на консерваторите ще бъде организиран „между сега и края на следващата седмица“, за да се избере новият премиер, каза 47-годишният Тръс.

Ето и възможните кандидати:

Риши Сунак
Бившият финансов министър беше победен от Тръс във финалната фаза на изборния процес за нов лидер на консерваторите в началото на септември, решен от партийните бази, но беше предпочитаният кандидат от депутатите.

42-годишният бивш банкер милиардер е успокояваща фигура, която защитава фискалната ортодоксия.

По време на кампанията си през август той многократно предупреди, че нефинансираните данъчни облекчения ще тласнат инфлацията до най-високото й ниво от десетилетия и ще подкопаят доверието на пазара.

Фактите доказаха правотата му. Той обаче има важен аргумент срещу него: много депутати, лоялни на Борис Джонсън, го виждат като предател, чиято оставка през юли ускори падането на харизматичния и противоречив премиер.

Джереми Хънт
Новият финансов министър се оказа този, който държи юздите на властта в лицето на отслабването на Тръс, след като беше принудена да се откаже от икономическия си план и да го назначи за ръководител на портфейла на Министерството на финансите.

Именно той обяви в понеделник грандиозното премахване на почти всички фискални мерки на Тръс, които предизвикаха паника на пазарите.

Този нехаризматичен, но много опитен бивш министър на външните работи и здравеопазването, 55, наскоро увери BBC, че след два неуспешни опита да стане партиен лидер и ръководител на правителството, през 2019 г. и миналия юли, той не иска да участва. тичам.

Пени Мордаунт
Министърът, отговарящ за връзките с парламента, който също се състезаваше през юли с Тръс за наследник на Борис Джонсън, беше фаворит на консервативните бази в споменатите избори, но беше отхвърлен в последния момент от депутатите.

Тази харизматична бивша министърка на отбраната, на 49 години, блесна миналия понеделник, когато се появи в парламента, за да замени Тръс, за да отговори на опозицията и след това уверено да защити промяната на икономическата политика на правителството.

Наскоро се появи хипотезата за кандидатурата на Мордаунт-Сунак и консервативният вестник The Times спомена непотвърдени разговори в това отношение във вторник.

Бен Уолъс
Сред последните фаворити е министърът на отбраната, който бе решил да не се включва в надпреварата, за да се посвети на сигурността на страната, но чието име нашумя тези дни като възможна фигура на обединението на партията.

Въпреки това 52-годишният Бен Уолъс изглежда изключи този сценарий, уверявайки Times във вторник, че иска да остане начело на портфейла на отбраната.

Ще се върне ли Борис Джонсън?
Това е сценарий, който циркулира в консервативната преса от месеци: като феникс, противоречивият Джонсън ще се завърне, налагайки се като очевиден избор.

Неговата убедителна победа на изборите през 2019 г. даде на консерваторите мнозинство, каквото не са виждали от Маргарет Тачър през 80-те години на миналия век.

Предишна статияШвеция се отказва от „феминистката външна политика“
Следваща статияИталия: Дясната коалиция се среща с президента за съставяне на правителство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук