Начало НОВИНИ Си Дзинпин има повече власт в Конгреса на ККП и е готов...

Си Дзинпин има повече власт в Конгреса на ККП и е готов за трети мандат

0

Китайската комунистическа партия (ККП) подкрепи тази събота „централната роля“ на президента Си Дзинпин при закриването на конгрес, който трябва да доведе до неговото преизбиране за безпрецедентен трети мандат начело на организацията и страната.

Близо 97-те милиона членове на партията трябва да „защитят централната роля на другаря Си Дзинпин в централния комитет на партията и партията като цяло“, съгласно резолюция, приета единодушно малко преди края на XX на ККП, основана през 1921 г. и на власт от 1949 г.

В заключителна реч Си призова членовете на партията да „страдат“ и „да побеждават“, за да „продължат напред“ и да засилят ролята на Китай, втората по големина икономика в света, с нарастваща международна тежест.

„Осмелете се да се борите, осмелете се да победите, дръжте главата си наведена и работете усилено, бъдете решени да продължите напред“, триумфално стартира Си пред близо 2300 делегати, събрани в Голямата зала на народа в китайската столица.

Си Дзинпин трябва да бъде преизбран за генерален секретар на ККП след първото заседание на обновения централен комитет.

Това назначение ще бъде прелюдия към безпрецедентен трети мандат за Си като китайски президент по време на годишната среща на Общокитайското събрание на народните представители през следващия март.

Конгресът се проведе в деликатен момент за азиатския гигант, изправен пред икономическо забавяне поради повтарящи се блокирания срещу COVID-19 и дипломатическо напрежение със Запада.

В продължение на седмица почти 2300 делегати при закрити врати прекроиха купола на властта на партията, а оттам и на страната, и решиха посоката на бъдещите политики за следващите 5 години.

Делегатите избраха около 200 членове на новия централен комитет, чийто нов състав беше публикуван от официалната агенция Синхуа.

Сред висшите служители, които няма да продължат да изпълняват длъжността си, е министър-председателят Ли Къцян.

Според изчисления на AFP новият централен комитет е преустроен с 65% в сравнение с този от 2017 г.

От друга страна, конгресът се съгласи тази събота „да включи в конституцията на партията (…) нейната решителна опозиция и разубеждаването на сепаратистите, които се стремят към „независимост на Тайван“.

Властите на острова, който де факто е отделен от властта на Пекин от 1949 г., от своя страна призоваха лидерите на континентален Китай да се „откажат от стария си манталитет на нашествие и конфронтация и да разрешат различията по мирен, справедлив и реалистичен начин. .

По информация на AFP

Предишна статияВучич: Дано да няма саботаж на “Турски поток“
Следваща статияЗащо бившият президент Ху Джинтао беше изгонен от Конгреса на китайската комунистическа партия?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук