Начало БЪЛГАРИЯ Минималната пенсия става 523,04 лв. от 1 юли догодина

Минималната пенсия става 523,04 лв. от 1 юли догодина

0

Догодина пенсиите ще се увеличат само по швейцарското правило, което означава 12% от 1 юли 2023 г. Същият процент ще бъде приложен и към минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, като така тя ще нарасне от 467 лв. на 523,04 лв. Всички обезщетения и осигуровки остават без промяна. Увеличенията в последните месеци и това за следващата година ще доведат до рекорден бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО), но и до рекорден дефицит – недостигът във фонд „Пенсии“ ще надхвърли за пръв път 10 млрд. лв.

Това предвижда проектът на закон за бюджет на ДОО за 2023 г., изготвен по указания на служебния министър на финансите. Тази седмица започва обсъждането на трите проекта в съответните институции – утре например предстои надзорният съвет на НЗОК да обсъжда проекта за бюджет на касата. В парламента обаче има различни виждания за тях, така че няма никаква яснота какво ще бъде окончателно прието и с чии гласове.

Авторите на законопроекта предлагат да се замрази таванът на пенсиите на 3400 лв. Той беше драстично увеличен тази година на две стъпки – от 1500 на 2000 лв. през юли и от 2000 на 3400 лв. през октомври.

С увеличенията средният размер на пенсията за 2023 г. ще достигне 792,51 лв. Реалният ръст на пенсиите ще бъде 17,3% при прогнозирана стойност на средногодишната инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени от 6,4% за 2023 г.

ОСИГУРОВКИ

Минималният и максималният осигурителен доход остават без промяна за 2023 г., тъй като служебният кабинет изхожда от позицията за запазване на тазгодишния размер на минималната заплата – 710 лв. Така и догодина най-ниската осигурителна база според този първоначален вариант на бюджет на ДОО също е 710 лв., макар че при нестабилната политическа ситуация и чукащи на вратата нови избори едва ли в парламента ще оставят нещата дотук. Трябва да се има предвид и засиленият натиск на синдикатите, които настояват за 850 лв. минимална заплата.

710 лв. остава и минималната база за осигуряване на земеделските стопани и тютюнопроизводителите. Тук този размер може да се запази дори при увеличение на минималната заплата, тъй като тази категория осигурени има вярно лоби в ДПС и силите в парламента може да се окажат отново на тяхна страна.

При максималния осигурителен доход има малка вероятност за корекции в парламента и той най-вероятно ще остане 3400 лв., както залага проектобюджетът на ДОО. Това е прагът за осигуряване от 1 април т.г., когато при сериозна съпротива бе увеличен от 3000 лв.

ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

При обезщетенията промени не се предвиждат, поне засега. Минималното и максималното дневно обезщетение при безработица остават в пандемичните си нива – съответно 18,00 лв. и 85,71 лв. Нископлатеното майчинство остава 710 лв. месечно – това са обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и обезщетението за отглеждане на дете до 8-годишна възраст за бащите и осиновителите (с новия бащински отпуск). Това обезщетение бе изравнено на минималната заплата при доста спорове доколко е редно да е така, тъй че ново разположение на силите в НС може да доведе до замразяването му дори при корекция в решението за минималната заплата.

Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв., колкото е отдавна.

Експертите не са предвидили сериозни законодателни промени, каквито често съпровождат бюджетните закони. Включените изменения са главно прецизиране и синхронизиране на текстове.

Предишна статияЦените на петрола се понижиха
Следваща статияCOVID-19: Над 1100 са новите случаи, 19 души са починали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук