Начало НОВИНИ Кой е Риши Сунак, първият индус и милиардер, който е министър-председател на...

Кой е Риши Сунак, първият индус и милиардер, който е министър-председател на Обединеното кралство

0

Преди да започне мандата си, Риши Сунак вече влезе в историята: той е първият лидер на Британската консервативна партия и начинаещият ръководител на правителството, член на етническо малцинство, на небяла раса, първият индуист, най-младият от 18 век насам, на 42 години и в момента най-богатият депутат в парламента.

В очакване да поеме позицията на министър-председател, която ще наследи от подалата оставка Лиз Тръс, Сунак кулминира с избирането си днес за лидер на „торите“ – метеорична кариера, започнала, когато той спечели мястото си в Камарата на общините през 2015 г.

Той получава ключовете от Даунинг Стрийт номер 10 в средата на фестивала Дивали – най-важният фестивал в Индия и следователно специален момент за него – след като стана втори на предишните вътрешни избори, за да наследи Борис Джонсън, който спечели Тръс на 6 септември.

Сунак, който беше министър на финансите, преди да подаде оставка през юли от правителството на Джонсън, се оказва с силно разделена Консервативна партия, икономика на ръба на рецесията и Великобритания, чиято репутация е накърнена от последните политически и икономически катаклизми.

От финанси до политическа власт
След доходоносен етап във финансовия сектор Сунак беше избран за депутат от Ричмънд, в английския окръг Северен Йоркшир, през 2015 г. и започна да се откроява в дясното крило на консерваторите с подкрепата си за Брекзит на референдума през 2016 г.

Благодарение на това той беше назначен от Джонсън за главен секретар на Министерството на финансите на 24 юли 2019 г. и повишен в министър на икономиката на 13 февруари 2020 г., заменяйки Саджид Джавид. Оставката му на 5 юли ускори падането на шефа му, което обтегна отношенията между двамата.

По време на управлението на държавната хазна той беше похвален за своя план за защита на заетостта по време на пандемията, но беше критикуван за недостатъчна помощ за гражданите в лицето на необузданата инфлация и увеличението на данъците, което по-късно той частично отмени поради натиск от колегите си.

Неговото предложение сега като ръководител на изпълнителната власт е да се повишат данъците, за да се контролира инфлацията и да се разрасне икономиката с мерки, които предстои да бъдат уточнени, в завръщане към фискалния консерватизъм, който липсваше в плана на неговия предшественик.

Преди да влезе в политиката, Сунак е заемал позиции в няколко финансови компании, включително инвестиционната банка Goldman Sachs и фонда за рисков капитал The Children’s Investment Fund Management.

През 2010 г. той се присъединява към друг фонд мениджър, Theleme Partners, и е директор на Catamaran Ventures, собственост на неговия тъст, индийския милионер N.R. Нараяна Мурти.

Личен имидж
Въпреки че е сравнително непознат за широката публика, имиджът на Сунак претърпя неуспех миналия април, когато той беше глобен заедно с Джонсън за участие в едно от партитата, които нарушиха разпоредбите за борба с COVID-19 в офисите на Даунинг Стрийт, така че той се извини, въпреки че винаги се защитаваше, че само минава.

Същия месец бяха критикувани данъчните разпоредби на съпругата му Акшата Мурти, която дотогава не беше регистрирана в Обединеното кралство.

С лично състояние, оценено на 730 милиона паунда (841 милиона евро), Сунак също е поставен под въпрос относно способността му да съчувства на най-неравностойните класи и да се свърже с електората преди следващите общи избори, насрочени за 2024 г.

Израснал в град Саутхемптън (южен английски), Риши Сунак, от индуистката религия, е син на Яшвир, който е бил лекар, и Уша Сунак, фармацевт, и внук на имигранти от индийския регион Пенджаб, които дошли в Обединеното кралство през 60-те години от Източна Африка.

Най-големият от тримата братя е получил образование в елитното частно училище в Уинчестър и, както е типично за политическата класа на тази страна, той е завършил философия, политика и икономика в английския университет в Оксфорд.

Той завършва обучението си с магистърска степен по бизнес администрация в Американския университет Станфорд – до който влиза със стипендия на Фулбрайт -, където среща съпругата си, майка на двете му момичета и дъщеря на съоснователя на мултинационалната компания Infosys.

Сунак, който се представя като динамичен политик, вдъхновен от креативността на американската Силициева долина, призна, че е пристрастен към Coca Cola и е супер фен на Междузвездни войни.

Предишна статияРиск от използването на „мръсната бомба“ в Украйна
Следваща статияСАЩ обвиняват 2 китайски агенти в шпионаж

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук